Gemeente Albrandswaard


Dijkgraaf Geluk maakt zich sterk voor de dijken.

DORDRECHT, 8 september 2005- Onze zee- en rivierdijken zijn nu veilig. Willen wij echter op de middellange termijn, dan denk ik aan 2015, even veilig wonen, werken en recreëren als nu, dan zal dat geld kosten. Het kabinet moet voor de komende regeerperiode voldoende geld reserveren om onze dijken en duinen te versterken., aldus Jan Geluk, Dijkgraaf van Waterschap de Hollandse Delta, tijdens een bijeenkomst voor vertegenwoordigers van de media in Dordrecht.

Met deze dwingende oproep reageert de dijkgraaf op de situatie in ons land naar aanleiding van de verwoestende overstromingen in New Orleans. Onze huidige waterkeringen voldoen grotendeels aan de berekeningen voor veiligheid die zijn gemaakt voor waterstaatskundige werken kort na de watersnoodramp van 1953. Een halve eeuw later is er veel meer kennis over kwaliteit en stabiliteit van dijken en duinen. Klimaat wijzigingen, zoals sterkere stormen, hogere golfoploop en grotere rivierafvoer maken dat hard nodig. Hier uit blijkt dat voor 18 % (63 km) van de dijken in ons waterschap spoedig versterkingen nodig zijn. Het investeren in de veiligheid van onze kustlijn en dijkringen is bittere noodzaak om de veiligheidsrisicos voor de samenleving acceptabel te houden.

Dit kost geld, maar hier moeten wij ook in investeren evenals in zorg, onderwijs, wegen en dergelijke, licht dijkgraaf Geluk zijn pleidooi voor investeringen in de kustlijn toe.

De ramp in New Orleans heeft ook het gemis aangetoond van een organisatie die zich vrijwel uitsluitend bezig houdt met water. Er was daar onvoldoende of geen afstemming tussen de belangen van water, ruimtelijke ordening en milieu. Waterschappen hebben juist in Nederland deze specifieke taak wel.

Wat betreft de hoogte van de omslagen voor het belastingjaar 2006 kan de dijkgraaf de toezegging doen dat inwoners en bedrijven van Hollandse Delta geen drastische tariefstijgingen staan te wachten. Uit de meerjarenraming blijkt dat de waterschapsbelastingen voor komend jaar ongeveer alleen met een inflatiecorrectie te maken krijgen.