Edith schippers (vvd): medisch beroepsgeheim herzien
Het medisch beroepsgeheim moet opnieuw bekeken worden. "De regels voor het medische beroepsgeheim zijn misschien te rigide vastgelegd. Het belang van de samenleving moet zwaarder meewegen", aldus Edith Schippers (VVD) vanmiddag in AVRO's 1opdeMiddag. De VVD-woordvoerder gezondheidszorg is verontrust over de huidige situatie.
Op dit moment kunnen artsen en verplegend personeel zich beroepen op hun medische beroepsgeheim. Dit beroepsgeheim gaat vóór opsporing waarbij het belang van de patiënt voorop staat. Informatie over de patiënt wordt alleen naar buiten gebracht als de patiënt daar toestemming voor verleent.
Een stringente naleving van het medisch beroepsgeheim kan tot vreemde situaties leiden. Rob Lichtveld van de Ambulancedienst Utrecht: "Wij kregen een zwaargewonde patiënt binnen die nog net de naam van de dader kon noemen alvorens zij in coma geraakte. Wat doe je dan op zo'n moment? Je hebt je beroepsgeheim. We hebben de naam van de dader NIET doorgegeven aan de politie." Schippers reageert geschokt: "Als een zwaargewonde patiënt de naam noemt van een aanvaller, en die patiënt raakt daarna in coma, dan lijkt het mij toch in het belang van het slachtoffer dat op z'n minst wordt onderzocht of het werkelijk de dader is. In wiens belang is het dan om het beroepsgeheim hoog te houden?"
Het belang van de patiënt gaat boven opsporing, zelfs als het gaat om zeer gevaarlijke criminele patiënten. "Onhoudbaar," aldus Schippers, "als Mohammed B. zich bijvoorbeeld meldt in het ziekenhuis, en Mohammed B. is evident een gevaar voor de samenleving, dan is het toch heel erg raar dat hij zich daar kan verschuilen en de samenleving met lege handen staat. Datzelfde geldt in het geval van de ontsnapte TBS-er Wilhelm S."
Artsen en verpleegkundigen moeten zelf een afweging maken of ze hun beroepsgeheim bewaren of doorbreken. Een ruimer beroepsgeheim zou artsen daarin kunnen helpen, aldus woordvoerder gezondheidszorg Schippers. "Ik zie niet in waarom het belang van een crimineel, die van alles op zijn kerfstok heeft, boven het maatschappelijk belang gaat. De arts maakt de afweging, maar ik vind dat we die arts iets meer moeten ondersteunen. Ik vind dat we de wet moeten aanpassen, als daardoor een arts kan melden dat Mohammed B. in het ziekenhuis ligt."
Deze uitzending vond plaats op: maandag 12 september 2005 om 14.00 uur op Radio 1.