Gemeente Baarn

Overhandiging wijkplan Eemdal-zuid

Bewoners van Eemdal-zuid geïnformeerd over activiteiten in hun wijk in 2005-2006

Vrijdag 9 september heeft wethouder Wim Lieberwerth het wijkplan van Eemdal-zuid overhandigd aan leden van de Contactgroep Eemdal-zuid. Alle bewoners van de wijk Eemdal-zuid ontvangen snel het wijkplan in hun brievenbus. De gemeente wil met het wijkplan de bewoners informeren over de activiteiten in hun wijk in 2005-2006 op het gebied van onderhoud, vuilophaal, het tegengaan van overlast en verkeers- en parkeerproblemen. Ook wil de gemeente het contact met de bewoners verbeteren. Het wijkplan is onderdeel van het project Wijk- en buurtgericht werken'. Eemdal-zuid is de vierde wijk in Baarn, na de Staatsliedenbuurt, de Oude Oosterhei en het Centrum, met een eigen wijkplan.

---

Inhoud

In het wijkplan staan de activiteiten die in de periode 2005-2006 in Eemdal-zuid gaan plaatsvinden. De activiteiten betreffen het onderhoud van wegen, straten en pleinen en van openbaar groen. Maar ook komen aan bod het onderhoud van de vijvers, het ophalen van huisvuil, het tegengaan van overlast door hondenpoep en zwerfvuil en het oplossen van verkeers- en parkeerproblemen. Het wijkplan bevat verder informatie over de wijk zoals een aantal statistische gegevens en de belangrijkste uitkomsten van de bewonersenquête die in februari 2005 is gehouden.

Bijzondere activiteiten

In het najaar 2005 zal een aantal bijzondere activiteiten in de wijk plaatsvinden. Zo gaat de gemeente in samenwerking met de Contactgroep Eemdal-zuid een onderzoek houden naar de parkeeroverlast in de wijk. De problemen die er zijn, worden op een rij gezet en er wordt een plan geschreven om deze op te lossen.

Verder gaat de Contactgroep Eemdal-zuid de behoefte aan speelvoorzieningen in de wijk in kaart brengen en een voorstel aan de gemeente voorleggen voor een eventuele verbetering/wijziging van deze speelmogelijkheden.

Uitbreiding van de verlichting in achterpaden is een derde activiteit. Achterpad-verlichting is (bijna altijd) de verantwoordelijkheid van de eigenaar van de woning. Bewoners kunnen overleggen met de woningeigenaren of de achterpadverlichting moet worden uitgebreid. Ook de gemeente gaat, uit het oogpunt van de veiligheid, in samenwerking met de politie bekijken of de achterpadverlichting verbeterd moet worden.

Het wijkplan is gebaseerd op de uitkomsten van een bewonersenquête (februari 2005), een wijkschouw (9 april 2005) en een bewonersavond (19 april 2005) in Eemdal-zuid. Op deze manier konden bewoners aangeven wat zij van hun wijk vinden, wat er goed is en wat vooral beter kan. Aan de hand van de informatie is bepaald welke activiteiten in de wijk gaan plaatsvinden en welke (nog) niet kunnen gebeuren. Het wijkplan kwam tot stand in samenwerking met bewoners, verenigd in de Contactgroep Eemdal-zuid, de Woningbouwvereniging Eemland Wonen en de politie district Eemland Noord.

Het wijkplan bestrijkt de periode 2005-2006. De gemeente streeft er naar om na deze periode, waarin alle wijken in Baarn aan de beurt moeten zijn geweest, samen met bewoners opnieuw te kijken naar mogelijke verbeteringen in hun wijk.

Werken aan de wijk

Eemdal-zuid is van alle wijken als vierde aan de beurt. Eerder startte wijk- en buurtgericht werken in de Staatsliedenbuurt, de Oude Oosterhei en het Centrum. Deze drie wijken hebben inmiddels een wijkplan. Het is de bedoeling dat alle andere Baarnse wijken in 2006 aan bod zijn geweest. De Componistenwijk/Wilhelminapark is de volgende wijk waar wijk- en buurtgericht werken start.

Het wijkplan komt voort uit het project Wijk- en buurtgericht werken. De gemeente Baarn is in 2003 met dit project gestart en gaat met bewoners en anderen (zoals de politie en Woningbouwvereniging Eemland Wonen) samenwerken aan de leefbaarheid en veiligheid in de wijken van Baarn. De rol van bewoners(commissies) is hierbij erg belangrijk. Zij zijn de ogen en oren van de wijk en kunnen als intermediair optreden tussen gemeente en buurtbewoners. Het doel is een veilige en schone leefomgeving waar mensen prettig wonen en waar zij zich betrokken voelen bij hun wijk. Werken aan de wijk dus!

Elke wijk krijgt een wijkplan en alle bewoners ontvangen dit plan voor hun wijk. Het project Wijk- en buurtgericht wil een impuls geven aan de communicatie tussen de gemeente en wijkbewoners. Het wijkplan ondersteunt daarbij. Voor de toekomst moet het plan gaan bijdragen aan een blijvend gesprek tussen de wijkbewoners en de gemeente.