D66

D66 zal rond Prinsjesdag een aantal voorstellen presenteren om de positie van de leraar voor de klas te versterken. Volgens D66-leider Boris Dittrich moet het aanzien van de docent voor de klas verbeteren, onder meer door de kwaliteit van de lerarenopleiding te verhogen en door een betere en meer gedifferentieerde salarisstructuur. De Democraten maken zich zorgen over het lerarentekort; dat zal door demografische ontwikkelingen na 2007 weer snel oplopen.

`De kenniseconomie en de kennissamenleving beginnen met goed onderwijs. En goed onderwijs valt of staat met goede, professionele mensen voor de klas,' aldus Dittrich. `Als we niets doen, is straks voor een groot deel van de schoolklassen geen leraar meer beschikbaar. Dat zal dan ongetwijfeld worden opgevangen door extra vrije dagen, grotere klassen en een verlaging van de kwaliteitsdrempel voor mensen om voor de klas te staan. Wat ons betreft is dat een nachtmerriescenario'.

Op dit moment is er een overschot aan leraren, waardoor het probleem niet urgent lijkt. Maar schijn bedriegt, zegt Dittrich. `Wie nu van de lerarenopleiding afkomt, heeft grote moeite een baan in het onderwijs te vinden. Maar vanaf 2007 begint de grote pensioneringsgolf. Dan hebben veel Pabo-studenten al een baan in het bedrijfsleven of bij de overheid geaccepteerd en zijn zij voorgoed voor het onderwijs verloren. D66 stelt daarom voor om nieuw afgestuurde leerkrachten een traineeship in het onderwijs aan te bieden, om ervaring en extra kennis en vaardigheden op te doen. Zo kan de periode tot 2007 zinvol worden overbrugd, bínnen het onderwijs'.

Slecht imago

Ook de afgelopen paar jaar kampte Nederland met een lerarentekort. `Eén van de gevolgen daarvan was, dat de vereisten om leraar te worden steeds verder naar beneden zijn gegaan. Er moest van alles worden geprobeerd om maar mensen voor de klas te krijgen. Dat heeft het imago van het vak geen goed gedaan. Om nu meer jonge mensen te motiveren voor een carrière in het onderwijs te kiezen, moet het aanzien van de leraar juist flink worden opgeschroefd. Het is ironisch; het vak van leraar is in deze tijd veel moeilijker dan voorheen. Allerlei problemen uit de samenleving komen op het bordje van de leraar terecht. Maar hoewel het vak steeds uitdagender wordt, is het aanzien van leraren veel minder goed dan een aantal decennia geleden. Dat moet veranderen'.

Om de situatie structureel te verbeteren, stelt D66 een aantal maatregelen voor. Zo willen de Democraten de lerarenopleiding versterken. `Vakkennis hoort weer centraal te staan. Het gaat niet alleen om het begeleiden van het leerproces, het gaat er ook om dat een leraar de autoriteit heeft van iemand die veel weet. De kwaliteit moet omhoog. Wij vinden dat er op de Pabo ook weer gewoon examens moeten worden afgenomen. Op dit moment moeten studenten een soort afstudeerwerkstuk maken. Een zakelijker atmosfeer zal de Pabo ook aantrekkelijker maken voor mannen, die nu alleen bij uitzondering voor een baan in het onderwijs kiezen. Maar het belangrijkste is, dat bij een stevig vak als leraar ook een stevige opleiding hoort'.

Beter salaris

Volgens Dittrich hoort bij een zwaardere opleiding ook een beter salaris. `Ik vind het niet terecht dat een docent die carrière wil maken uiteindelijk een managementfunctie binnen de school moet accepteren. Het werk voor de klas hoort de top van de hiërarchie te zijn, niet het opstellen van roosters om maar wat te noemen'. D66 wil daarom dat minister Van der Hoeven de lerarensalarissen over de hele linie optrekt, maar ook meer differentiatie mogelijk maakt. `Een leraar voor een moeilijke klas of met zeer goede prestaties moet ook meer kunnen verdienen. Het moet weer mogelijk worden om carrière te maken vóór de klas. Zeker ook in het MBO en HBO zou er meer geld naar docenten moeten gaan ten koste van het management, dat de afgelopen jaren flink is uitgedijd'. Daarbij hoort volgens Dittrich ook, dat de politiek en de schoolbesturen weer meer gaan vertrouwen op de kwaliteiten van de leraar voor de klas. `De tijd dat alles wat er in de klas gebeurt door de overheid tot in detail wordt voorgeschreven is nu echt voorbij'.

Symbool van waardering

Als blijk van maatschappelijke waardering, stelt D66 ook voor het collegegeld terug te betalen voor bevoegde leraren die minimaal drie jaar in het onderwijs hebben gewerkt. Dittrich: `Het zou goed zijn als de samenleving een gebaar zou maken naar mensen die kiezen voor een carrière in het onderwijs'.

Sinds de regeringsdeelname van D66 is de onderwijsbegroting al structureel opgehoogd; elk jaar is er ruim één miljard euro extra beschikbaar voor onderwijs en kennis. Toch sluit Dittrich niet uit, dat de Democraten rond Prinsjesdag opnieuw naar financiële ruimte zullen zoeken om elementen uit het plan mogelijk te maken. 12-9-2005 13:50