Gemeente Albrandswaard


Gemeentebegroting Albrandswaard op gezonde weg.


Albrandswaard - Het gaat weer de goede kant op met de begroting van de gemeente Albrandswaard. Uit de begroting 2006-2009, die het college 9 september aan de gemeenteraad heeft aangeboden, blijkt dat de noodzakelijke forse bezuinigingen van 2004 hun vruchten afwerpen. De begroting voor de jaren 2006 en 2007 toont nog wel een tekort dat de gemeente uit de daarvoor beschikbare spaarpot (algemene reserve) moet aanvullen, maar vanaf 2008 zijn er bescheiden overschotten.

Volgens het college blijft het van groot belang de besteding van iedere euro goed af te wegen.

Het ijs is nog dun, maar wanneer het gemeentebestuur de komende jaren net zo kritisch op de uitgaven blijft letten als we nu doen, moeten we erin kunnen slagen - zonder veel extra belastingverhogingen- de producten, diensten en subsidies op een redelijk niveau aan onze inwoners en bedrijven te leveren: aldus het college.

Uit metingen onder de inwoners door middel van
klanttevredenheidsonderzoek en de wijkleefbaarheidmonitor, blijkt dat onze inwoners de gemeentelijke dienstverlening thans niet als minder ervaren dan vóór de bezuinigingsoperatie.

Het college: Het is goed te constateren dat de directe dienstverlening aan de inwoners tot nu toe niet al te zwaar onder de bezuinigingen heeft geleden. Ook het onderhoud van de openbare ruimte kan op een behoorlijk peil worden gehouden.

Gezond financieel vooruitzicht

Door het uit bezuinigingsoverwegingen inkrimpen van de ambtelijke organisatie met meer dan 20 medewerkers en het verlagen van bepaalde budgetten zijn er wel veel minder mogelijkheden voor beleidsontwikkeling en interne diensten.

De gevolgen van deze moeilijke, maar welbewuste keuze zijn vooral voor de gemeenteraad, het college en de medewerkers zelf vervelend. Er kunnen bijna geen nieuwe plannen worden gemaakt, het tempo van lopende projecten is aangepast, organisatieondersteunende functies zijn deels geschrapt en de werkdruk voor de resterende medewerkers is erg hoog.

Het college : Aan de andere kant is het prettig dat, eenmaal door de zure appel van fikse bezuinigingen heen gebeten, je weer vanuit een gezonder financieel vooruitzicht aan de toekomst van de lokale samenleving kunt werken. Ook veel bedrijven zijn in de afgelopen jaren van economische teruggang gedwongen flink te snijden in de eigen kosten, om vervolgens vanuit een gezonde financiële basis de lijnen voor de toekomst opnieuw uit te zetten. Voor gemeenten is het net zo.

Onweersbuien

De voorzichtig optimistische schets van het college van de financiële ontwikkelingen wordt wel getemperd door enkele dreigende onweersbuien die zich aan de horizon aftekenen. Zo heeft het kabinet bij de 2^e Kamer een wetsvoorstel ingediend om het gebruikersdeel van de OZB af te schaffen.

Dit klinkt voor de burgers op het eerste gezicht wel leuk, maar de financiële gevolgen voor gemeenten van een dergelijke maatregel kunnen zo ingrijpend zijn dat alsnog diep moet worden gesneden in de diensten en producten aan de inwoners. Dan zijn we eigenlijk weer terug bij af en moet opnieuw zeer ingrijpend bezuinigd worden.

Onder grote druk van raden en colleges heeft het kabinet deze week alsnog beloofd de gemeenten verdergaand financieel te compenseren voor dit inkomstenverlies. Welke effecten deze toezegging precies heeft voor de lokale begroting in de komende jaren wordt op dit moment nog uitgerekend.

Een andere risico, dat tot behoedzaamheid maant ten aanzien van het uitgavenbeleid, is de landelijke discussie over de fijnstofproblematiek. Hierdoor worden bouwprojecten vertraagd. Deze vertraging leidt voor de gemeente tot hogere kosten (bijv. vertragingsschades) en lagere inkomsten (bijv. omdat minder nieuwe woningen worden opgeleverd).

Wij moeten de gevolgen van deze risicos goed in het oog blijven houden en indien nodig de financiële koers weer bijstellen zodat de gemeente over een gezonde financiële basis blijft beschikken, aldus het college.