Zorgsector start proef met RFID
Op verzoek van het Ministerie van VWS en met steun van het Ministerie van EZ als coördinator van de Rijksbrede ICT-agenda start Capgemini een onderzoek naar de toepassingsmogelijkheden van RFID (Radio Frequency Identification) in de gezondheidszorg. Capgemini doet dit onderzoek samen met het Academisch Medisch Centrum (AMC), Geodan, Intel en Oracle. Het project duurt circa een jaar en bestaat uit inventarisatie- en standaardisatiewerkzaamheden en een drietal pilots. Doel van het onderzoek is de meerwaarde van RFID toepassingen in de zorg aan te tonen. Radio Frequency Identification (RFID) is een technologie die gebruik maakt van radiogolven om op afstand gegevens uit te wisselen tussen een RFID-lezer en een (bewegend) object. Gebruik van RFID kan de veiligheid en de logistiek binnen de zorg verbeteren.
Het belang van het onderzoeksproject voor de Nederlandse gezondheidszorg is groot volgens stuurgroep voorzitter Robert Stegwee: "Op dit moment staat een aantal knelpunten in de zorg hoog op de politieke agenda. Denk aan de vergrijzing, de vermindering van het aanbod van zorgverleners, een sterke stijging van de kosten van de zorg en de wachtlijstproblematiek. Technologische innovaties in de zorg als de toepassing van RFID, geven mogelijk een deel van het antwoord op deze maatschappelijke knelpunten."
Inventarisatie en standaardisatie
De eerste twee delen van het project bestaan uit inventarisatie en standaardisatie werkzaamheden. Doel hiervan is in beeld te brengen aan welke voorwaarden moet worden voldaan om een breder gebruik van RFID technologie in de zorg mogelijk te maken. Zo ontstaat meer inzicht in de rol die het Ministerie van VWS kan spelen bij een succesvolle en brede adoptie van RFID in de zorg. De inventarisatiewerkzaamheden richten zich vooral op de 'geleerde lessen' en de inrichting van een RFID project, ofwel: 'Waar moet een zorginstelling rekening mee houden bij het toepassen van deze technologie?' De standaardisatiewerkzaamheden geven inzicht in de ontwikkelingen op het gebied van technische en inhoudelijke standaarden voor RFID. Op basis hiervan kunnen Nederlandse zorginstellingen worden geadviseerd over het gebruik van deze standaarden bij de toepassing van RFID.
Toegevoegde waarde
Het laatste deel van het project bestaat uit drie pilots die de toegevoegde waarde van RFID in de zorgpraktijk moeten aantonen. De eerste pilot richt zich op personenidentificatie en -lokalisatie rond de OK (operatiekamer). De pilot moet beter inzicht geven in het verloop van het zorgproces op en rond de OK zodat de logistiek optimaal kan worden georganiseerd. Tevens zoekt men naar een snellere methode om patiënt en zorgverlener te identificeren. In combinatie met het tracken en tracen van OK-materialen en bloedproducten (de andere twee pilots, zie hieronder), kan zo de registratie van het verbruik van materialen, het gebruik van bepaalde apparatuur en de toediening van bloedproducten een stuk makkelijker verlopen.
De tweede pilot richt zich op het tracken en tracen van OK-materialen als implantaten en disposables met een hoge kostprijs en omloopsnelheid. Doel is het verbruik per patiënt van deze producten te traceren zodat het voorraadbeheer kan worden geoptimaliseerd. Daarnaast is op langere termijn een bijdrage mogelijk aan de realisatie van Activity Based Costing. Door de toepassing van RFID wordt bovendien beter voldaan aan de wettelijke eisen met betrekking tot de traceerbaarheid van implantaten.
De derde pilot omvat het tracken en tracen van bloedproducten met behulp van temperatuurgevoelige RFID-tags. Doel hiervan is enerzijds het voldoen aan nieuwe Europese normen op het gebied van de traceerbaarheid en kwaliteit van transfusie-bloedzakken. Anderzijds wil men meer efficiëntie bereiken door besparingen die volgen uit een verhoogde kwaliteit en door vermindering van het aantal handmatige acties zoals het nabellen over de procesgang.
Over AMC
In het Academisch Medisch Centrum (AMC) zijn een academisch ziekenhuis, de medische faculteit van de Universiteit van Amsterdam en een academisch kinderziekenhuis (Emma Kinderziekenhuis) in één organisatie verenigd. Het AMC telt 6900 medewerkers.
Over Intel
Intel is 's werelds grootste chipfabrikant en een vooraanstaand producent van personal computer-, netwerk- en communicatieproducten. Meer informatie over Intel is te vinden op: http://www.intel.com/pressroom/.
Over Oracle
Oracle is 's werelds grootste leverancier van bedrijfssoftware.
Cap Gemini Ernst & Young