Praktijkonderzoek Veehouderij

Effect van najaarsbeweiding en type stikstofmeststof op nitraatuitspoeling uit een droogtegevoelige zandgrond

PraktijkRapport 76

Auteur: H.C. de Boer

In Nederland wordt op droogtegevoelige zandgronden in de bovenste meter grondwater vaak de Europese nitraatnorm (50 mg NO l-1) overschreden. Momenteel heeft overschrijding van de norm nog geen consequenties. De kans bestaat echter dat in de nabije toekomst deze norm bindend wordt. Hierdoor bestaat de vraag of het op droogtegevoelige zandgronden mogelijk is aan de norm te voldoen en hoe dit gerealiseerd kan worden.

Uit eerder onderzoek in de periode 1999-2003 op droogtegevoelige zandgrond van praktijkcentrum `Cranendonck' (Noord-Brabant) bleek dat door een combinatie van maatregelen (verlaging stikstofgift (N-gift), verkorting dagelijkse weideduur, verkorting weideseizoen en verlaging hoeveelheid OEB in rantsoen) de nitraatconcentratie in het bovenste grondwater verlaagd kon worden (de Boer et al., 2004a). Een nadeel van een dergelijke combinatie maatregelen is dat niet achterhaald kan worden wat het effect van afzonderlijke maatregelen is.

Beweiding is één van de belangrijkste factoren van invloed op nitraatuitspoeling, met name beweiding later in het seizoen. Excretie van urine tijdens beweiding leidt tot plaatselijk zeer hoge concentraties N, die door het gras onvoldoende benut kunnen worden. Hoe later in het seizoen urineplekken ontstaan, des te minder van de urine-N door het gras benut kan worden, en des te groter het risico van nitraatuitspoeling is. Door vroeger in het seizoen te stoppen met beweiding zou de nitraatuitspoeling dus gereduceerd kunnen worden. De N-bemesting van grasland bevat meestal een drijfmestgift van 40-50 ton ha^-1 jaar-1. Vergeleken met kunstmest komt N uit drijfmest langzamer vrij. Een hypothese is dat N-mineralisatie buiten het groeiseizoen kan leiden tot hogere nitraatuitspoeling na toediening van drijfmest. Door de drijfmest te vervangen door kunstmest zou dus mogelijk de nitraatuitspoeling verlaagd kunnen worden.

Tussen het voorjaar van 2004 en 2005 is veldonderzoek uitgevoerd om te bepalen in hoeverre nitraatuitspoeling gereduceerd kan worden door te stoppen met weiden vóór augustus en door de werkzame N uit drijfmest te vervangen door werkzame N uit kunstmest. Op blijvend grasland werden vier behandelingen onderzocht, twee maaibehandelingen en twee weidebehandelingen. Bij de maaibehandelingen werden alle sneden gemaaid; bij de ene behandeling werd 240 kg N ha^-1 jaar-1 toegediend in de vorm van kunstmest, bij de andere behandeling werd een deel van de 240 kg N vervangen door de werkzame N uit 45 m3 ha^-1 runderdrijfmest. Bij de ene weidebehandeling werden alle sneden geweid (april - half oktober), bij de andere weidebehandeling werd geweid tot augustus en daarna gemaaid. Beide weidebehandelingen werden bemest met 240 N ha^-1 jaar-1 uit kunstmest. Van alle behandelingen werd de drogestof- en N-opbrengst bepaald. Kort na de laatste beweiding werd het gehalte anorganische N in bodemlaag 0-90 cm bepaald. Het nitraatgehalte in het bovenste grondwater werd gemeten in september 2004, vóór start van het uitspoelingsseizoen, en in januari en maart 2005.

Wilt u het hele praktijkrapport lezen? Dat kan. Bestel praktijkrapport 76 hier voor de prijs van EUR 14.71 (excl BTW) ,lees het volledige praktijkrapport hier .

Rundvee praktijkrapport 76: Effect van najaarsbeweiding en type stikstofmeststof op nitraatuitspoeling uit een droogtegevoelige zandgrond - 2005 - 16 pagina's

Oudste praktijkrapport Vorige praktijkrapport Overzicht alle praktijkrapporten

Zie ook:

Invloed mestbeleid met gebruiksnormen op weidegang Technische voorbereiding bedrijfswateradviezen ter stimulering van watervasthoudende maatregelen op Twentse melkveebedrijven Automatisch melken en weidegang: koegedrag nader beschouwd Beperking graasduur goed voor milieu
Gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in Koeien & Kansen
---

© Praktijkonderzoek - Animal Sciences Group - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt: 12-09-2005 11:24.
Mail vragen en opmerkingen over de Praktijkonderzoek Website naar: webmaster.po.asg@wur.nl