Gemeente Den Haag

september 2005
Project Nieuwe Sporen krijgt vervolg (8 september)

Het project Nieuwe Sporen krijgt de komende twee jaar een vervolg. Dat maakte Jetta Klijnsma, wethouder Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie op 8 september tijdens een symposium in het Haagse Concordia bekend. De ervaringen met Nieuwe Sporen, waarbij vertrouwenspersonen worden ingezet om de communicatie tussen hulpverleners en patiënten van niet-Nederlandse afkomst te verbeteren, zijn overwegend positief. Ook de cliënten zijn te spreken over de inzet van vertrouwenspersonen uit eigen kring.

Het project Nieuwe Sporen, dat in 2001 als pilot van start ging, wordt gefinancierd door Fonds 1818, het Oranjefonds en de gemeente Den Haag. STIOM begeleidt het project. Voor de komende twee jaar hebben deze drie partijen een half miljoen euro beschikbaar gesteld. Wethouder Klijnsma maakte dit bekend op het symposium 'Wat bezielt ons eigenlijk' waar zij het boekje 'Nieuwe Sporen 2001-2004' in ontvangst nam. Hierin worden de ervaringen van met het project beschreven. ,,Nieuwe Sporen heeft zich zeer bewezen. Het is goed te merken dat niet alleen de patiënt, maar ook hulpverleners er veel baat bij hebben", aldus Klijnsma. De inzet van vertrouwenspersonen heeft volgens de wethouder ,,een dikke meerwaarde".

Vertrouwenspersonen
Vertrouwenspersonen zijn binnen hun eigen gemeenschap gezaghebbende personen. Deze vrijwilligers kennen de opvattingen en gevoeligheden. Nederlandse hulpverleners die er met hun cliënt niet uitkomen, kunnen via Nieuwe Sporen een beroep doen op vertrouwenspersonen met een overeenkomstige culturele achtergrond om zo een brug te slaan tussen de leefwereld van patiënten en de wereld van de zorg.

Er zijn ongeveer dertig vertrouwenspersonen betrokken bij Nieuwe Sporen. In 2004 werd door ongeveer honderd hulpverleners een beroep op hen gedaan. Dit zijn zowel huisartsen, maatschappelijk werkers, fysiotherapeuten, als GGZ-instellingen,
jeugdhulpverleningsinstellingen en ziekenhuizen. De samenwerking van hulpverleners en vertrouwenspersonen verbetert zowel de kwaliteit van de zorg als de integratie.

Vrijwilligers
De vertrouwenspersonen zijn vrijwilligers. De gemeente Den Haag financiert het vervolg van Nieuwe Sporen dan ook onder meer uit het vrijwilligersbudget. Het is de bedoeling dat Nieuwe Sporen over twee jaar zelfstandig kan blijven bestaan.