Programma Elektronische Provincies


Strategische (omgevings)plannen digitaal raadpleegbaar en uitwisselbaar/ provincie Utrecht

Sinds medio augustus heeft de provincie Utrecht al haar strategische plannen digitaal raadpleegbaar én uitwisselbaar op de website staan. Het gaat daarbij om het Streekplan, het Strategisch Mobiliteitsplan, het Waterhuishoudingsplan en het Milieubeleidsplan. Wie op de provinciale startpagina kijkt, vindt ze in het 'provincieloket' onder de noemer 'omgevingsplannen'.
Het vormt een belangrijke stap in het digitaal vergelijken en analyseren van ruimtelijke plannen, hetgeen nu nog op papier plaatsvindt. Het digitale proces biedt grote voordelen voor zowel professionele gebruikers als ook voor burgers.

De aanleiding

Eind 2000 startte het ministerie van VROM het stimuleringsprogramma DURP (Digitale Uitwisselbare Ruimtelijke Plannen) met als belangrijkste doel de digitale vervaardiging en digitale uitwisseling van ruimtelijke plannen te bevorderen. Het programma is succesvol verlopen en nu -in 2005- van een stimuleringsprogramma omgezet in een implementatieprogramma. De Nota 'Ruimte' van het kabinet noemt de digitalisering van ruimtelijke plannen als voorwaarde om de ruimtelijke ordeningsketen effectiever en efficiënter te maken. Vanaf 2007 legt de Wet op de Ruimtelijke Ordening vast dat nieuwe ruimtelijke plannen digitaal uitwisselbaar en vergelijkbaar moeten zijn.

De provincies committeerden zich in 2003 aan de DURP-doelstelling om ook hun ruimtelijke plannen zo snel mogelijk digitaal beschikbaar te hebben. Dit samengenomen met het natuurlijke moment waarop de strategische omgevingsplannen aan een integrale herziening toe waren, vormde voor provincie Utrecht aanleiding om met DURP aan de slag te gaan. De samenwerking, die toen in IPO-verband van de grond kwam , was voor Utrecht een steun in de rug.

Voordelen
De provincie stelt haar strategische omgevingsplannen laagdrempelig beschikbaar. Het sluit aan bij de wens de toegankelijkheid van overheidsinformatie te verbeteren en draagt dus bij aan een transparantere overheid. Het zoeken van informatie gaat snel en dwars door alle plannen heen. Men kan zoeken op trefwoord, via de index of door gewoon op de plankaart te klikken. In dit laatste geval - door op een specifieke locatie in één van de plankaarten te klikken - vindt men de bijbehorende beleidsteksten. Op deze manier kan iedere burger via internet met een paar muisklikken het provinciale strategische beleid voor zijn of haar leefomgeving achterhalen. Dit is voor met name bewoners een groot voordeel. Doorgaans is men vooral geïnteresseerd in alle informatie over één specifieke locatie.

Een tweede voordeel van de digitaliseringsoperatie betreft de verkorting van de doorlooptijden in de plan-ontwikkeling. Dankzij de digitalisering conform vastgestelde standaarden vindt een veel efficiëntere uitwisseling van informatie tussen betrokken overheden plaats. De kwaliteit van de plannen is er ook bij gebaat. De techniek
De plankaarten van het Streekplan, Mobiliteitsplan en Waterhuishoudingsplan zijn opgebouwd uit individuele planobjecten, zoals bijvoorbeeld stedelijke en landelijke gebieden. Met deze objecten wordt een koppeling gelegd naar de bijbehorende beleidsteksten. De objecten worden weergegeven in kaartlagen en vormen de basis voor zowel de papieren als de digitale kaarten. Zij liggen ook ten grondslag aan de volgens IMRO gestandaardiseerde bestanden. Een IMRO-bestand is noodzakelijk voor het eenduidig uitwisselen van beleidsinformatie met andere partijen in de keten van de ruimtelijke ordening, bijvoorbeeld gemeenten.

Verdere ontwikkelingen
Nu de provincie haar eigen strategische plannen digitaal raadpleegbaar en uitwisselbaar beschikbaar heeft, verschuift het accent naar digitaal uitwisselbare bestemmingsplannen. De provincie gaat het gebruik ervan technisch en organisatorisch integreren in haar eigen werkproces. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de gemeenten. Gedeputeerde Ekkers: "Om het potentieel van digitale strategische plannen ten volle te benutten, zullen ook gemeenten, zo ze al niet bezig zijn, hiermee een start moeten maken. Eerst dan wanneer zij hun ruimtelijke plannen van dezelfde codes voorzien, is digitale uitwisseling mogelijk. Ik roep ze op daar voortvarend mee aan de slag te gaan. 2007 nadert snel."

Meer informatie
Algemeen: jeroen.van.vught@provincie-utrecht.nl Techniek: luc.de.horde@provincie-utrecht.nl;
carolien.idema@provincie-utrecht.nl