Kaderleden en hervorming van de eindeloopbaan

In het kader van de eindeloopbaanproblematiek werkt de regering aan voorstellen hoe werknemers in de toekomst hun beroepsloopbaan kunnen beëindigen. Deze voorstellen betekenen: een bijna onhaalbaar brugpensioen, een verslechtering van de arbeidsvoorwaarden, een daling van het inkomen...
Kaderleden in het bijzonder riskeren het slachtoffer te worden van de voorstellen die op tafel liggen.
De kadervakbonden - in solidariteit met de ganse groep werknemers - verzetten zich tegen deze heuse ontmanteling van de sociale verworvenheden en ondersteunen de gerechtvaardigde eisen van de vakcentrales.

Meer specifiek klagen zij volgende punten aan in het regeringsvoorstel :


1. De abnormaal lange loopbaan(40 jaar) om in aanmerking te komen voor brugpensioen - gezien de duur van hun studies kunnen maar weinig kaderleden aan deze voorwaarde voldoen.


2. Het optrekken van de pensioenleeftijd (pas na 40 jaar dienst in plaats van 35 jaar) -
Gezien de uren die ze presteren (gemiddeld 20% boven op de normale arbeidsduur) - en dit is het geval voor alle kaderleden tijdens hun loopbaan - hebben kaderleden op 60 jaar hun contract ruimschoots vervuld en hebben ze het recht om op rust te gaan.


3. Op 60-jarige leeftijd niet kunnen genieten van zijn/haar aanvullend pensioen - Dit gedeelte van het loon, dat tijdens de ganse loopbaan werd opgespaard, moet ter beschikking worden gesteld van het kaderlid wanneer deze beslist zijn beroepsactiviteiten stop te zetten. Dit is niet meer dan rechtvaardig!


4. Ontslagen die voortvloeien uit herstructureringen worden vergemakkelijkt door opzegvergoedingen in te ruilen voor outplacement of het terbeschikkingstelling bij een andere werkgever - De meeste herstructureringen zijn veeleer te wijten aan het wanbeheer van directies of aan financiële manoeuvres eerder dan aan conjuncturele problemen. De voorstellen zijn dan ook volstrekt onaanvaardbaar. Kaderleden die een herstructurering en ontslag hebben meegemaakt, zelfs met een normale opzeg, kunnen dit enkel beamen. Hoeveel onder hen hebben nog steeds geen degelijk werk gevonden? En dat ligt zeker niet aan het feit dat ze te weinig pogingen gedaan hebben om werk te vinden!


5. De regering is ook van plan de baremieke voortschrijdingen van de bedienden en kaderleden - volgens leeftijd of anciënniteit - op de helling te plaatsen. Zijn de bedienden en kaderleden van boven de 50 dan te duur niettegenstaande hun ervaring?

Men zou het als volgt kunnen samenvatten : uit dank voor het jarenlang presteren van (onbetaalde) meeruren, uit dank voor het zich uitsloven voor het bedrijf en de rijkdom van het land, wil de Regering de citroen nog harder en langer uitpersen. Zal er dan nog wel energie overblijven om eindelijk eens uit te blazen en te genieten van zijn laatste jaren ?

Ook de kaderleden zullen, samen met de andere werknemers, opdraaien voor deze onrechtvaardige- en anti-sociale maatregelen.

Met 600.000 werklozen waaronder veel jongeren, zou het onrechtvaardig zijn om hen de weg naar een job te versperren door anderen aan het werk te houden die willen uitgroeien of hun loopbaan stopzetten.

De kaderleden hebben hierover hun laatste woord nog niet gezegd.

VOOR MEER INFO...

BBTK-ABVV
Erwin De Deyn
Ondervoorzitter
0475/27 31 33

LBC-NVK
Roger Vandenput
Algemeen Secretaris
0478/45 42 74

CNE-CNC
Thierry Baudson
Secrétaire national
0478/45 28 41

SETCa-FGTB
Christian Roland
Président
0475/34 94 61