Abbott nederland b.v.

31 augustus 2005

Nieuw vitamine-D-preparaat voor dialysepatiënten nu ook in Nederland

Hoofddorp - Op 12 september introduceert Abbott B.V. het geneesmiddel Zemplar (paricalcitol) in Nederland. Zemplar is een nieuw vitamine-D-preparaat voor hemodialysepatiënten dat, in tegenstelling tot traditionele vitamine-D-preparaten, niet leidt tot te veel calcium en fosfaat in het bloed. In de Verenigde Staten, waar het middel al langer op de markt is, resulteerde het gebruik van Zemplar in 16% minder sterfte in drie jaar ten opzichte van de traditionele preparaten.

De introductie van Zemplar opent nieuwe perspectieven voor de 3.500 hemodialysepatiënten in Nederland, van wie nu 80% traditionele vitamine-D-preparaten krijgt. Dr. Roel Huisman, nefroloog en medisch directeur van het Dialyse Centrum Groningen, het grootste centrum in Nederland: 'Van onze 220 patiënten zou ik schatten dat zeker de helft wel eens te hoge calcium- en fosfaatspiegels krijgt van de huidige medicijnen. Deze patiënten zouden beslist baat hebben bij dit nieuwe middel. Zeker nu we de laatste jaren hebben ontdekt dat zelfs calciumspiegels die we vroeger veilig achtten, toch een fors toegenomen sterfte veroorzaken.' Vijftig procent van de dialysepatiënten overlijdt aan hart- en vaatziekten.

In de Verenigde Staten wordt het middel al sinds 1998 toegepast, bij in totaal ruim 200 duizend patiënten. In 2003 publiceerde het toonaangevende medische vakblad New England Journal of Medicine een onderzoek onder 67 duizend hemodialysepatiënten. Daaruit bleek dat in een periode van drie jaar de sterfte onder de gebruikers van Zemplar 16% lager was dan onder gebruikers van traditionele vitamine-D-preparaten. Omgerekend naar de Nederlandse situatie betekent dit, dat per jaar 86 sterfgevallen kunnen worden voorkómen.

Achtergrond
Hemodialysepatiënten kunnen geen vitamine D activeren, wat leidt tot een tekort. Vitamine D is een belangrijke regulator voor de hoeveelheid calcium in het bloed. Als er onvoldoende calcium in het bloed komt, gaan de bijschildklieren meer parathyroïdehormoon (PTH) produceren, wat kan resulteren in een verstoorde calcium- en fosfaathuishouding. Deze verstoring is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten en voor broze en makkelijke breekbare botstructuren. Tijdige toediening van traditionele vitamine-D-preparaten kon de PTH-aanmaak wel remmen, maar gaf een groot risico op te hoge calcium- en fosfaatspiegels, waardoor de kans op dodelijke hart- en vaatziekten sterk toenam.

Behandeling met het nieuwe vitamine-D-preparaat Zemplar leidt tot een effectieve onderdrukking van PTH, met minimale effecten op calcium- en fosfaatspiegels.


------------------------------------------------