Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Zee-onderzoeker wint prestigieuze chemieprijs

31 augustus 2005

De Organic Geochemistry Division van de Geochemical Society of America heeft de 'Treibs Medal 2005' toegekend aan prof. dr. ir. Jaap Sinninghe Damsté van het NWO-instituut Koninklijk NIOZ op Texel. Deze medaille vertegenwoordigt de hoogste internationale erkenning op het gebied van de organische geochemie. Sinninghe Damsté neemt de prijs in ontvangst tijdens de 22e International Meeting on Organic Geochemistry (IMOG), die van 12 tot 16 september in Sevilla (Spanje) zal worden gehouden.

Jaap Sinninghe Damsté ontvangt de Treibs medaille voor zijn jarenlange succesvolle onderzoek aan de biogeochemie van fossiele koolstofbevattende moleculen in sedimenten. De Treibs medaille is een gouden medaille, die vergezeld gaat van een certificaat. Sinninghe Damsté is de tweede NIOZ-medewerker die deze prijs wint. In 1991 ging zijn leermeester en promotor Jan de Leeuw hem al voor.

Jaap Sinninghe Damsté (Baarn, 1 januari 1959) is sinds 2002 hoofd van de afdeling Mariene Biogeochemie en Toxicologie van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ); Nederlands enige volwaardige oceanografische instituut, gelegen op de zuidpunt van Texel. Daarnaast is hij vanaf 2003 hoogleraar moleculaire paleontologie aan de Universiteit Utrecht. In 2004 kende de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek hem een Spinozapremie toe. Sinds mei van dit jaar is hij lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Sinninghe Damsté bestudeert mariene sedimenten. Hij reconstrueert met organische moleculen, zoals chemische fossielen van algen en bacteriën, het leven en het klimaat van vroeger tijden. Dankzij zijn promotieonderzoek moesten de theorieën over de wereldwijde koolstofkringloop en zwavelcyclus worden herzien. Later in zijn loopbaan vond Sinninghe Damsté dat archaea, ook wel 'oerbacteriën' genoemd, niet alleen op extreme plaatsen voorkomen, maar ook wijdverspreid zijn in onze Waddenzee en de Noordzee. Bovendien bleken de archaea net als planten te groeien op kooldioxide als koolstofbron, maar nu met een chemische energiebron in plaats van zonlicht. Zijn ontdekking van de anammoxbacteriën in de zuurstofarme waterlaag in verschillende oceanen, heeft grote gevolgen voor de stikstofkringloop. Deze bacteriën zetten namelijk ammonium en nitriet om in gasvormig stikstof, dat uit de zee ontwijkt naar de lucht, en daardoor wordt onttrokken aan het mariene voedselweb.

Alfred Treibs Medaille

De Alfred Treibs medaille wordt toegekend aan onderzoekers met een bewezen carrière in de organische geochemie. De winnaars zijn pioniers op hun vakgebied en zijn innovatieve onderzoekers die belangrijke bijdragen hebben geleverd aan het begrip van de oorsprong en het lot van organische materialen op aarde of in het heelal. Alfred Treibs zelf wist rond 1930 te achterhalen dat olie van biologische oorsprong is. De naar hem genoemde medaille werd in 1979 voor het eerst toegekend, aan G.T. Philippi. Jaap Sinninghe Damsté is de twintigste onderzoeker die deze prijs krijgt en een van de weinige niet-Amerikaanse winnaars.

.........................

Meer informatie bij:

* prof. dr. ir. Jaap Sinnighe Damsté (Koninklijk NIOZ, Mariene Biogeochemie en Toxicologie)

* t: +31 (0)222 36 95 50, damste@nioz.nl

* of dr. Jan P. Boon (persvoorlichter Koninklijk NIOZ)
* t: +31 (0)222 36 94 66, boon@nioz.nl

* Meer informatie over de Treibs medaille: http://gs.wustl.edu/archives/treibs.html.