Gemeente Lingewaard


College geeft verlof voor ruimen kerkhof in Gendt

Een aantal oude grafstenen blijft na ruiming behouden. De omgeving van de kerk is volgens het college een cultuurhistorisch waardevol gebied.

Het college heeft de H. Martinusparochie verlof (toestemming) gegeven voor het ruimen van de ruim duizend graven op het RK kerkhof in Gendt. De ruiming begint maandag 12 september. Het parochiebestuur heeft contact gezocht met nabestaanden over de mogelijkheid van herbegraven. Over de herinrichting van het gebied komt het college later met een voorstel.

Het college is er alles aan gelegen dat het ruimen van de graven met de meest mogelijke eerbied en zorgvuldigheid plaatsvindt. Wethouder Henk Jansen: "Hoewel dit een verantwoordelijkheid is en blijft van het Gendtse parochiebestuur, meent het college dat ook de gemeente een morele verantwoordelijkheid draagt. We hebben met het parochiebestuur gelukkig goede afspraken kunnen maken. Van onze kant doen wij er alles aan om waar gewenst en mogelijk onze medewerking te verlenen. Zo zal de gemeente zorgdragen voor een waardig verzamelgraf op de algemene begraafplaats aan de Zandvoortsestraat.''

In september begint de afdeling Ruimtelijk Beheer met het gereedmaken van het graf. De parochie houdt zondag 6 november een pastorale opening.

Half augustus begint het parochiebestuur met de voorbereiding. Dan wordt het kerkhof afgezet met twee meter hoge geblindeerde hekken. De feitelijke opgravingen beginnen maandag 12 september. Zondag 11 september vindt tijdens een eredienst in de RK kerk de pastorale sluiting van het kerkhof plaats. Na afloop geeft Van der Burgt Gravendienst & Graafwerk, die de ruiming zal uitvoeren, een toelichting op het werk. Zie voor algemene informatie over het gespecialiseerde bedrijf uit Gemert de website
www.vanderburgtgemert.nl.

Herinrichting
Het college heeft zich al eerder dit jaar uitgesproken dat ze de kerk, pastorie en het kerkhof als een belangrijk cultuurhistorisch gebied beschouwt. De gemeente volgt daarom een traject om de kerk en omgeving aan te wijzen als een gemeentelijk monument.

Het Gelders Genootschap heeft op het kerkhof een inventarisatie gemaakt van grafstenen die cultuurhistorische waarden bezitten. Vandaar dat volgens wethouder Henk Janssen een aantal oude grafstenen niet verloren mag gaan. "Wij zullen het Gelders Genootschap bij het ruimingproces betrekken om die waardevolle grafstenen te behouden. Daarnaast is de groenstructuur en de relatie kerkhof met zijn omgeving van belang. Vooralsnog zullen we de meest waardevolle grafstenen opslaan totdat bekend is hoe we daarmee om willen én kunnen gaan.''

De nota Dorpsvisie Gendt zal aangeven waar bij de herinrichting van het oude kerkhof rekening moet worden gehouden. Deze nota wordt mogelijk aan het einde van dit jaar aan de raad voorgelegd.

Voor informatie over de ruiming kan men contact opnemen met het bestuur van de H. Martinusparochie. Zie ook de website www.lingewaardverband.nl/gendt.

Voor algemene vragen kan men contact opnemen de gemeente Lingewaard: 026-3260111.

Geplaatst 1 augustus 2005