Ingezonden persbericht


Persbericht week 36

KRUISTOCHTEN REVISITED

15 juli 1099 en 11 september 2001

De aanslagen van 11 september hebben de verhoudingen tussen moslims en christenen weer op scherp gesteld. Zowel Bush als Bin Laden refereerden aan de kruistochten. Is de huidige discussie over tolerantie en het terrorisme, zoals fundamentalisten beweren, terug te voeren op die kruistochten? Wie maken zich op voor de strijd en wat zijn de drijfveren? Utrechts debatcentrum TUMULT organiseert een debat over deze vragen op zondag 11 september in het Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1, Utrecht. Aanvang 15.30 uur. Entree ¬3,50/¬2 met korting. (Info en reserveringen: 030-2332430/www.tumultdebat.nl).

In debat o.l.v. Joeri Boom, journalist Groene Amsterdammer: Salomon Bouman, oud-correspondent NRC in Israël; Gert van Klinken, docent kerkgeschiedenis TU Kampen, Gerrie ter Haar, Institute for Social Studies (IISG); en Hans Jansen, arabist.Inleiding door: Luc Panhuysen, gastconservator Catharijneconvent.

Op 15 juli 1099 heroverden de eerste christelijke kruisvaarders Jeruzalem op de moslims in antwoord op een pauselijke oproep. Ze dompelden de stad in bloed. In naam gingen de kruisridders op pad om de heilige stad weer toegankelijk te maken voor christelijke pelgrims, een recht dat door de Seldjoeken, die Jeruzalem in 1071 veroverden, was opgeheven. Maar religieuze bevlogenheid was niet de enige reden om de lange tocht naar het Heilige Land te maken. De zucht naar eer, avontuur en geld speelde net zo goed een rol tijdens die Eerste Kruistocht en de zeven die nog zouden volgen.

Ook tegenwoordig lijken we weer te leven in tijden van kruistochten. Zo riep Bush in de dagen na 9/11 op tot een nieuwe kruistocht tegen het kwaad . Gezien de beladenheid van het begrip kruistocht in het Midden-Oosten was dat een strategische blunder. Bin Laden pareerde slim door hetzelfde begrip te gebruiken voor zijn strijd tegen het ongelovige Westen. In hoeverre zijn de huidige discussies die gevoerd worden over onverdraagzaamheid en terrorisme eigenlijk terug te voeren op de kruistochten? Zijn we in een situatie terecht gekomen waarbij jihadstrijders de kruisridders van nu zijn? Zijn zij dat alleen vanuit religiositeit of spelen ook hier andere factoren een rol?

Op vertoon van het entreebewijs voor het debat ontvangt u ¬3,50/¬2 korting op de toegang tot de tentoonstelling De kruistochten, v.a. 3 sept. in het Museum Catharijneconvent.

TUMULT & Museum Catharijneconvent