Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER INGE VERVOTTE VLAAMS

MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN 8 SEPTEMBER 2005

Vlaams minister Vervotte zorgt voor betere opvang en begeleiding in de diensten van de spoedgevallen van personen die een suïcidepoging hebben ondernomen

10 september werelddag ter preventie van zelfdoding

Bij personen die een poging zelfdoding achter de rug hebben, is de kans op zelfdoding 150 maal groter dan bij de rest van de bevolking. Uit Vlaams onderzoek is bekend dat 1 op 30 suïcidepogers sterven binnen het jaar door suïcide. Het risico is het grootst bij personen die het ziekenhuis verlaten zonder een goede evaluatie en opvang. Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Inge Vervotte, start een project in vijf Limburgse Algemene Ziekenhuizen dat zich richt op de opvang en begeleiding van personen die een suïcidepoging hebben ondernomen. Het is een nieuw project dat deel uitmaakt van een eerder opgestart project over een betere toeleiding van die personen naar de huisarts. Wanneer een persoon met een suïcideprobleem op de spoedgevallendienst terecht komt zal een getraind personeelslid op basis van een interview, de persoon in kwestie opvangen. Hierdoor worden de nodige gegevens verzameld om een inschatting te kunnen maken van het risico op herval en van de nood aan zorg. In een sfeer van vertrouwen en deskundigheid worden de beslissingen samen genomen. De resultaten van dit project zullen bekend zijn in juli 2006. Als die evaluatie positief is, kan het project navolging krijgen in alle Vlaamse diensten van spoedgevallen.

Het is bekend dat personen die een poging tot zelfdoding hebben ondernomen vaak snel het ziekenhuis willen verlaten. Ze hebben veelal de neiging om de poging te minimaliseren vanwege schuld- of schaamtegevoel. Ze zijn vaak weinig gemotiveerd voor nazorg en vertonen een lage therapietrouw. Uit onderzoek in Groot-Brittannië blijkt dat patiënten die het ziekenhuis verlaten voor ze goed zijn opgevangen en voor hun toestand is geëvalueerd een extra hoog risico lopen. Een goede opvang start meestal op de spoedgevallendiensten. Vlaams minister Vervotte gaat met dit project na of ze kan tegemoetkomen aan die behoeften.

Hiermee zet Vervotte een extra stap in het kader van de zesde Vlaamse gezondheidsdoelstelling die de vermindering van depressie en zelfdoding beoogt. Eerder maakte minister Vervotte in dat kader al het project bekend van een combinatiebehandeling van mediatietechnieken en gedragstherapie om depressie-herval te voorkomen.

In 2003 waren er 1070 gevallen van zelfdoding in België. Het aantal pogingen tot zelfdoding wordt geschat op 45 per dag. Zelfdoding is de eerste doodsoorzaak bij mannen tussen 25 en 44 jaar. Vrouwen ondernemen meer pogingen dan mannen. Zelfdoding is de tweede doodsoorzaak bij jongeren tussen 19 en 24 jaar en de tweede doodsoorzaak bij vrouwen tussen 25 en 44 jaar. Het aantal zelfdodingen bij bejaarden zou nog hoger liggen. Gezien het taboe rond zelfdoding zijn er geen precieze cijfers bekend. Volgens specialisten komt zelfdoding 4 tot 5 maal vaker voor bij personen tussen 65 en 74 jaar dan bij de jongere doelgroepen.

persinfo : Kris Danckaert, woordvoerder van minister Vervotte - tel. 0499 59 39 73 e-mail: persdienst.vervotte@vlaanderen.be

Projectverantwoordelijke: Rita Vanhove, telefoon: 011-54 23 62, gsm 0484 69 90 16