Protestantse Kerk in Nederland


Veel belangstelling voor De kerk is open!

(9-9-2005)
Gemeenten in de Protestantse Kerk in Nederland hebben massaal het boekje De kerk is open! besteld. De eerste oplage van 17.000 exemplaren was binnen enkele weken uitverkocht. De uitgave geeft een korte introductie op kerk-zijn en is speciaal voor de Open Monumentendag van 10 september gemaakt. Vanwege de grote belangstelling wordt het boekje in een oplage van 5.000 exemplaren bijgedrukt.

Tijdens de Open Monumentendag van 10 september staat het thema religieus erfgoed centraal. Onder het motto Geloven in monumenten zijn duizenden religieuze gebouwen open voor het publiek. Ook veel gemeenten van de Protestantse Kerk doen mee. Voor deze gelegenheid is het boekje De kerk is open! geschreven. Het geeft bezoekers die niet met de kerk vertrouwd zijn, een inkijk in het kerkelijk leven. Doel is om de kerk, haar symbolen en rituelen dichter bij de mensen te brengen. Deelnemende gemeenten van de Protestantse Kerk kunnen bezoekers De kerk is open! gratis of tegen kostprijs aanbieden.

Kerkelijke feesten
Het kleurrijke boekje is een uitgave van het missioniar werk van de Protestantse Kerk in Nederland (Kerkinactie). Het bevat informatie over (monumentale) kerkgebouwen, de inrichting van kerken, de rol van het doopvont, de preekstoel en bijbelteksten. Het beschrijft de achtergrond van de kerkelijke feesten zoals Pasen en Pinksteren en de betekenis van kleuren in bepaalde perioden. Het boekje bevat portretjes van mensen die de kerk tot kerk maken, zoals de dominee, de koster, de diaken en de vrijwilliger. Veel mooie beelden en foto's maken dit boekje compleet.

Bestellen
Omdat de uitgave ook na de Monumentendag waardevol kan zijn voor gemeenten die zich willen presenteren, worden momenteel 5.000 exemplaren bijgedrukt. Het boekje De kerk is open! is te bestellen bij de afdeling Brochureverkoop van de Protestantse Kerk in Nederland, tel. (030) 880 17 24, e-mail brochureverkoop@pkn.nl De prijs is EUR
1,-. U betaalt geen verzendkosten.

Bezoek de monumentendag
Op www.openmonumentendag.nl vindt u een overzicht van alle deelnemende kerken en hun speciale activiteiten. Ook de kapel van het Protestants Landelijk Dienstencentrum is open (Joseph Haydnlaan 2a Utrecht); daar zijn de glas-in-lood-ramen van de Zweedse glaskunstenares Ann Wolff te bezichtigen (geïnspireerd op Psalm 121).