Ingezonden persbericht


Den Haag, 7 september 2005

CNN Presents: Twist of Fate

Aangrijpende, persoonlijke verhalen over de gevolgen van 11 september

Op de vierde verjaardag van de terroristische aanslagen gaat CNN in de documentaire Twist of Fate (Speling van het lot) op zoek naar de vreemde wendingen die sommige levens hebben genomen als gevolg van de aanslagen. Goede dingen die hun oorsprong vonden in deze tragedie, het onverwachte effect van geld op rouwende families, de emotionele last voor sommigen die door stom toeval de gruwelijke dans zijn ontsprongen en de ongewone samenwerking tussen een artiest en een Ground Zero hulpverlener. Hieronder een korte samenvatting van een aantal van de verhalen.

De Gander connectie
Ongeveer 6.500 mensen en 37 commerciële vluchten landden onverwacht in het kleine plaatsje Gander in Newfoundland, toen de Amerikaanse verkeersleiding op 11 september besloot om alle vliegtuigen aan de grond te zetten. Na 24 uur doorgebracht te hebben op de landingsbaan werden passagiers en bemanning van Delta vlucht 15 met bussen getransporteerd naar Lewisporte, een klein arbeidersdorp met minder dan 4000 inwoners. De Newfoundlanders ontvingen de 'vliegtuigmensen' met open armen, zorgden voor veldbedden in kerken, boden warme douches aan, zelfgemaakte maaltijden, kosteloze telefoongesprekken en televisie. De passagiers, die enkele dagen doorbrachten in Lewisporte waren zo geroerd door de gastvrijheid van het stadje dat zij tijdens hun terugvlucht besloten om een studiefonds op te richten voor lokale studenten. Passagier Shirley Brooks-Jones lanceerde het idee door de intercom van het vliegtuig en tegen de tijd dat het vliegtuig landde was er al $ 15.000 aan toezeggingen binnen. Nu zit er in het fonds al $800.000 aan cash en toezeggingen en ieder jaar gaat Shirley terug naar Lewisporte om de beurzen uit reiken. CNN Presents volgt Shirley tijdens de diploma uitreiking op de Lewisporte Collegiate Academy waar zij 15 beurzen weggeeft, aan in totaal zo'n 10 procent van de leerlingen die hun diploma haalden. De Gander Connectie is een verhaal van onverwachte gevolgen en een menselijke verbondenheid die ontsprong aan een tragedie.

Wat is de liefde van een verloofde waard?
In de maanden na 11 september was het verdriet van weduwen en weduwnaars openbaar. De wereld rouwde met hun en er werden miljoenen dollars voor ondersteuning bijeengebracht. Maar er was één groep geliefden die zowel emotioneel als financieel buiten de boot viel - die, in veel gevallen, de trouwkleding al had gepast, de cateraars geboekt en de gasten uitgenodigd.

Toen de terroristen toesloegen en de toekomst van veel verloofden ruïneerden was de wereld niet zeker of de toekomstige partners evenveel recht hadden op sympathie en financiële compensatie. Ook de toekomstige schoonfamilies waren onzeker. Families die met veel toewijding bezig waren met het verwelkomen van de verloofde in de familie zetten de verloofde ineens buitenspel en wezen financiële claims af. Vier jaar na 11 september is Lucy Aito nog steeds in gevecht met de familie van haar verloofde over geld uit het Victims Compensation Fund en andere fondsen. Is de familie wreed door het weigeren van hulp aan hun zoon's verloofde met wie hij al jaren samenwoonde en die een aantal goede banen had laten schieten voor hem? Of is de verloofde zelf hebzuchtig geworden en degradeert ze de herinnering aan haar verloofde tot een ordinaire en egoïstische geldkwestie? En tot slot; helpt geld een familie werkelijk na een tragedie of zorgt het alleen maar voor ellende? CNN spreekt met Kenneth Feinberg van het Victims' Compensation Fund, over hoe hij beslist wat levens waard zijn, wie gecompenseerd moet worden voor dat leven en of het misschien anders zou moeten na een volgende grote tragedie.

Therapeutische honden
Lisa Dolan verloor haar man bij de aanslag op het Pentagon. Zij vond, samen met haar kinderen, troost op een nieuwe en ongebruikelijke manier - door therapie met een hond. Lisa werd zo geraakt door de therapie dat zij nu zelf een therapie hond traint en de therapie gebruikt om anderen te helpen.

Stewardess gered door fout
Zij bleef in leven door een tikfout. Stewardess Elise O'Kane vloog sinds twee jaar op en neer met United vlucht 175 tussen Boston en Los Angeles. Maar toen ze intekende voor de vluchten in september 2001 typte ze per ongeluk code 289 in de computer in plaats van 298 - een fout die ze in haar 16-jarige carrière nog nooit had gemaakt. Deze fout leidde ertoe dat ze werd ingedeeld op een vlucht naar Denver in plaats van op de ongelukkige vlucht 175 die zich op 11 september in de zuid toren van het World Trade Center boorde. De ochtend van de 11e september ontmoette ze de jonge steward, Robert Fangman, die haar plaats zou innemen op vlucht 175. Zij stopte zelfs de shuttle bus voor hem zodat hij de vlucht kon halen, want hij was aan de late kant. Fangman stierf op vlucht 175. O'Kane, die getraumatiseerd raakte door de gebeurtenissen, gaf het vliegen op en besloot verpleegster te worden. Maar de jongeman die haar plaats innam op de fatale vlucht laat haar niet los. CNN gaat mee wanneer zij de vlucht afmaakt die Fangman nooit kon afmaken en wanneer zij zijn familie voor de eerste keer ontmoet.

De Ironworker's Song

Mary Chapin Carpenter was in New York op 11 september voor een opname voor een Publieke Omroep show in Manhattan. Zij en haar band waren ooggetuige van de aanslagen. Het duurde echter een jaar voordat ze weer in staat was om haar artistieke werk op te pakken. Carpenter luisterde naar de radio en hoorde het relaas van een metaalbewerker over de moeilijkheden die hij ondervond bij het weghalen van de lichamen uit het World Trade Center. Op een dag zei de metaalwerker, Jim Horch, aan het einde van zijn dienst dat hij zich bijna genoodzaakt voelde om naar het Centraal Station te gaan in de hoop dat de geesten van de slachtoffers hem zouden volgen om daar hun trein naar huis te nemen. Carpenter werd geïnspireerd door Horch's verhaal en schreef het lied 'Grand Central Station' voor een album dat vorig jaar is uitgekomen. CNN combineert de interviews van zowel Horch als Carpenter met de beelden van het Centraal Station en het lied, dat de sfeer oproept van het afgrijselijke werk, de verbeelding, het leed, de inspiratie en de creativiteit.

Twist of Fate wordt uitgezonden op:
Zaterdag 10 september om 12.00 uur en 23.00 uur
Zondag 11 september om 14.00 uur en 19.00 uur

/////////////////////////
Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht