Gemeente Breda

Open Monumentendag op 10 september

Op zaterdag 10 september vindt in Breda de 19e Open Monumentendag plaats. Van 's ochtends vroeg tot laat in de avond staat de stad in het teken van het landelijke thema van Open Monumentendag 2005, religieuze monumenten bewegen'.

Aan Open Monumentendag is in Breda een hele nieuwe invulling gegeven. Niet alleen worden de meest bijzondere monumenten voor de gelegenheid opengesteld voor publiek, de geschiedenis komt op deze dag letterlijk tot leven in Breda! De stad staat op 10 september bol van de historische activiteiten, voor jong en oud.

Op 10 september aanstaande komt het historische Breda tot leven. Rond het landelijke thema van dit jaar, religieuze monumenten bewegen, is een programma samengesteld waarbij iedereen, groot en klein, op zijn of haar manier de kans krijgt om kennis te maken met het culturele erfgoed van Breda. Hierbij staat beleving van de geschiedenis voorop. Zo kunt u om 12 uur op diverse locaties in de binnenstad getuige zijn van de beeldenstorm. De intriges van edelen en stadsbestuur, oproerkraaiers, hagepreken en natuurlijk de bestorming van de beelden: u maakt het mee. Na deze bijzondere gebeurtenis zal wethouder Adank van Cultuur om 14.00 uur in de Grote Kerk het kinderboek Jasper & Jasmijn, de spiegel der Nassaus' in ontvangst nemen, dat door John van Ierland over dit onderwerp is geschreven. Verder vinden er in de stad 's middags allerlei optredens plaats, kunnen de kinderen meedoen aan een workshop engelen maken en uiteraard zijn vele religieuze monumenten voor publiek geopend, met als middelpunt van de dag de Grote Kerk. Jong en oud, iedereen kan op 10 september kennis maken met het religieuze erfgoed van Breda.

Duik in het Duister

's Avonds is er speciaal voor kinderen een spannende pelgrimstocht door het Breda van eeuwen geleden. Vanaf 19.00 uur is iedereen van harte welkom bij Huis Ocrum (De Nieuwe Veste). Hier krijg je een lantaarn, een route en enkele attributen die je onderweg nodig zult hebben. Gidsen wijzen je de weg en vertellen verhalen. Je zult onderweg de meest uiteenlopende historische figuren tegenkomen. Pelgrims, muzikanten, geneesheren, monniken, acrobaten, duivels op stelten: op iedere locatie valt weer iets anders te beleven!

Open monumenten

Er is op 10 september volop gelegenheid om een kijkje te nemen in religieuze Bredase panden. Voorbeelden hiervan zijn het Begijnhof (onder andere de tentoonstelling processie Kevelaer anno 1719), de Sacramentskerk (een gezongen rituele dienst), de Laurentiuskerk (onder andere uitleg over de pas gerestaureerde ramen) en de sinds kort weer voor publiek toegankelijke kapel van Gageldonk (toelichting op de geschiedenis van het gebouw). Behalve de religieuze monumenten zijn ook het Stadhuis (gesloten tijdens huwelijksplechtigheden) en het pas gerestaureerde Lunet B opengesteld voor publiek.

De gratis brochure Open Monumentendag Breda 2005 Religieuze monumenten bewegen', met hierin het volledige programma en beschrijvingen van de activiteiten en de bijzondere monumenten, ligt op 10 september op diverse plaatsen voor u klaar en is nu al te halen bij onder andere Cultuurpunt Breda, de Grote Kerk, het Stadsarchief, de balie Voorlichting in het Stadskantoor en de VVV.

Meer informatie: Programma Open Monumentendag in Breda.