Gemeente Wormerland


Open monumentendag in Wormerland

06 september 2005

Komend weekend is open monumentenweekend. Zaterdag, 10 september, wordt in Wormerland open monumentendag gehouden. De culturele commissie Wormerland heeft een route uitgezet die u met de fiets of auto kunt volgen. Thema is dit jaar 'Religieus erfgoed'. Alle kerken in de gemeente doen mee. In totaal zijn er veertien panden te bezichtigen. U kunt de route tijdens de openingsuren bij de Servicebalie van het gemeentehuis ophalen of downloaden.

Het thema van Open Monumentendag is dit jaar RELIGIEUS ERFGOED.

Onderstaande kerken, gebouwen en particuliere huizen kunt u op zaterdag 10 september a.s. bezoeken tussen tien uur 's morgens en vier uur 's middags. Bij elk adres ligt een routekaart met de deelnemers.

Als eerste wordt genoemd De Nieuwe Kerk, aan de Kerkstraat te Wormer. Uiteraard is het mogelijk de tocht te beginnen op elk van de onderstaande adressen. De deelnemers zijn:

v De Nieuwe Kerk, Kerkstraat 8 (voorheen Hervormde Kerk, achter het Moriaanshoofd, Dorpsstraat nr. 417) in Wormer. De kerk is kortgeleden gerestaureerd. Van half twaalf tot half twee wordt er op het orgel gespeeld door Henny van de Kraats, vanaf twee uur door Dub de Vries. "De Zwarte Madonna", in de dertiger jaren gevonden door de heer H. Duits in de sloot achter de kerk, wordt tentoongesteld. Gratis koffie.

v Molen De Koker, Oosteinde 14, Wormer.
Bezichtiging, rondleidingen, meelverkoop en vanaf elf uur gratis pannenkoeken.

v Oudste Huisje van Jisp, Dorpsstraat 19, Jisp. Bezichtiging van de oude smuiger met bijbelse voorstellingen, tevens verkoop van spulletjes in het boetje achter het huis ten behoeve van het restauratiefonds van de kerk van Jisp

v Voormalige Raadhuis van Jisp, Dorpsstraat 44, Jisp.

v Nederlands Hervormde Kerk, Dorpsstraat 46 te Jisp. In de kerk is een kleine expositie te zien over de geschiedenis van de kerk. De heer Jan Scholtens zal 's morgens aanwezig zijn om iets over de kerktoren te vertellen. Van twaalf tot half één orgelspel, aansluitend uitleg over de werking van het uurwerk door de heer L. Heijst, ontwerper van het opwinduurwerk en verbonden aan de Stichting tot Behoud van het Torenuurwerk.

v Het Heerenhuis, Starnmeerdijk 21 in Spijkerboor. Mogelijkheid om een kopje koffie te drinken. In het Heerenhuis ligt documentatie over de kerkgeschiedenis van Wijdewormer, bijeengezocht en op schrift gesteld door de heer C. van Dalsum.

v Pakhuis Koningsbergen, Dorpsstraat 45, Oost-Knollendam. Expositie ter nagedachtenis aan de kerkgemeenschap aldaar door middel van fotomateriaal en krantenknipsels. Deze kleine tentoonstelling is verzorgd door de Werkgroep Historisch Oost-Knollendam.

v De particuliere begraafplaats met koetshuis, Dorpsstraat 2, Oost-Knollendam.

v Het voormalig "Gemaal Ceres" (thans woonhuis), Veerdijk 108, Wormer. Bezichtiging van de woning waarin het gemaal nog aanwezig is.

v De Nederlands Gereformeerde kerk "De Wijngaard", Dorpsstraat 134, Wormer. Presentatie van de geschiedenis van de Ned. Geref. Kerk van Wormer van 1887 tot heden. Orgelspel van elf tot twaalf uur 's morgens en van twee tot drie uur 's middags.

v Gebouw "De Tempel", Dorpsstraat 199 in Wormer. Hoe een kerk omgebouwd wordt tot woning met horecagelegenheid.

v De Doopsgezinde kerk "De Vermaning", Dorpsstraat 371, Wormer.

v Raadhuis van Wormer, Dorpsstraat 350, Wormer Thans woonhuis van de familie D. Zwart. Er is een fotopresentatie te bezichtigen van de religieuze teksten die voorkomen op de in de woning aanwezige tegelschouw.

v Kerkgebouw van de Rooms-Katholieke Parochie van de Heilige Maria Magdalena, Dorpsstraat 351 te Wormer. Uitleg over de gebrandschilderde ramen van de kerk, boekverkoop. In deze kerk wordt een gratis kopje koffie aangeboden.