Aansluiting of uitsluiting. Hoe verder met racismebestrijding?
Rotterdam, 2 september 2005
Politiek debat in Perscentrum Nieuwspoort
De integratie van etnische minderheden in de Nederlandse samenleving is een regelmatig terugkerend thema in het politieke debat. Ofschoon het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR), evenals de Commissie-Blok (integratie), van mening is dat integratie en racismebestrijding twee kanten van dezelfde medaille zijn, lijkt het voorkomen en bestrijden van rassendiscriminatie in de politiek weinig prioriteit te hebben. Ook beleidsplannen als het Nationaal Actieplan tegen Racisme lijken maar weinig enthousiasme los te maken. De problematiek van discriminatie op de arbeidsmarkt, segregatie in het onderwijs en in buurten duurt echter onverminderd voort. Mede onder invloed van het verslechterde politieke en maatschappelijke klimaat is de kloof tussen autochtonen en allochtonen aanzienlijk verbreed.
De tijd lijkt rijp voor een nieuwe politiek-maatschappelijke stellingname.
Het LBR organiseert op donderdag 8 september a.s. van 15.00-17.00 uur een discussiebijeenkomst in Perscentrum Nieuwspoort, Lange Poten 10 in Den Haag. Het thema van deze bijeenkomst luidt Aansluiting of uitsluiting. Hoe verder met racismebestrijding?
De genodigden voor deze bijeenkomst zijn leden van de Eerste en Tweede Kamer met deskundigheid op het terrein van discriminatiebestrijding, voorzitters en fractievoorzitters van de landelijke politieke partijen, burgemeesters en wethouders van een aantal (grote) steden, deskundigen van landelijke expertisecentra op het gebied van discriminatiebestrijding en vertegenwoordigers van de media.
Voor deze bijeenkomst is een forum samengesteld bestaande uit de volgende Kamerleden: Jeroen Dijsselbloem (PvdA), Mirjam Sterk (CDA), Naïma Azough (Groen Links), Gerard Schouw (D66) en Tineke Huizinga-Heringa* (ChristenUnie). *onder voorbehoud.
Het debat zal worden geleid door Pieter Hilhorst, o.a. columnist van de Volkskrant.
Aan de hand van enkele stellingen zal met de genodigden worden gedebatteerd over actuele thema's. Doel van het debat is na te gaan of en in welke mate het voorkomen en bestrijden van rassendiscriminatie in het nieuwe parlementaire jaar op de politieke agenda zullen staan en welke aanpak de vertegenwoordigers van politieke partijen daarbij voor ogen staat. Centrale vraag in het debat is welke politieke instrumenten nodig zijn om een effectieve aanpak mogelijk te maken.
Om de behoefte van veel mensen om een krachtig signaal af te geven vóór verdraagzaamheid en dialoog en tegen segregatie en discriminatie tegemoet te komen heeft het LBR een Algemene Verklaring voor Verdraagzaamheid en tegen Uitsluiting ontwikkeld.
Deze Verklaring is op 7 februari 2005 tijdens de viering van het 20-jarig jubileum van het LBR ondertekend door diverse prominente gasten, waaronder de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie, mevrouw Verdonk, en burgemeesters van verschillende gemeenten. In de verklaring roepen de ondertekenaars op 'Het recht om niet gediscrimineerd te worden én de vrijheid van meningsuiting als hoekstenen van de democratie te onderschrijven' en 'Op basis van wederzijds respect invulling te geven aan gelijke rechten en plichten voor alle inwoners van Nederland, ongeacht hun afkomst'.
De Minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties, Alexander Pechtold, is gevraagd om op de discussiebijeenkomst van 8 september de Verklaring in ontvangst te nemen. Het LBR wil tijdens de bijeenkomst tevens het startsein geven voor de ondertekening van de Algemene Verklaring door personen uit alle geledingen van de samenleving, waaronder de vertegenwoordigers van politieke partijen.
Voor aanmeldingen voor de bijeenkomst in Nieuwspoort en/of meer informatie over deze persuitnodiging: drs. Leyla Hamidi, e-mail hamidi@lbr.nl, tel. 010-2010201.
LBR
Schaatsbaan 51
3013 AR Rotterdam
Tel: 010-2010201
Fax: 010-2010222
Internet:
Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie