Gemeente Berkelland


Laten we met z'n allen het vandalisme bij scholen Ketterinksteeg terugdringen

Geregeld krijgt de politie meldingen van overlast en vernielingen rondom de Julianaschool, de Steege en de Schakel aan de Ketterinksteeg te Eibergen.

De schoolpleinen bij deze scholen hebben een open karakter, waardoor jeugd ook na schooltijd de schoolpleinen kan gebruiken als speelvoorziening.

Dat in het verleden een keer een ruit gesneuveld is door een ongelukje tijdens een partijtje voetbal is vervelend, maar vergeeflijk. Anders wordt het, als een leerkracht op maandagmorgen een flesje bier in een lokaal vindt dat moedwillig door de ruit is gegooid of geregeld de dag moeten beginnen met het wegvegen van glas of het opruimen van lege bierflesjes.

De schoolpleinen worden namelijk s avonds en in de weekenden geregeld gebruikt als ontmoetingsplek door jongeren. Op zich een prima plek om elkaar te ontmoeten en een praatje te maken. Het wordt alleen een probleem op het moment dat afval achtergelaten wordt, zaken vernield worden of anderzijds overlast veroorzaakt wordt.

Tussen 1999 en 2005 bedroeg de totale schadepost door vandalisme aan scholen in Eibergen in totaal 15.000 euro (met name ruiten), waarvan 10.000 euro alleen al aan de scholen aan de Ketterinksteeg. Hoewel dergelijke schades door een heel klein clubje veroorzaakt worden, treffen de kosten helaas de hele gemeenschap.

De gemeente, politie en directeuren van de betreffende scholen hebben afspraken gemaakt om de overlast terug te dringen. De politie houdt extra toezicht, de gemeente treft maatregelen (op het gebied van beveiliging en groenvoorzieningen) en de directeuren brengen dit onderwerp onder de aandacht op ouderavonden en houden zoveel mogelijk een oogje in het zeil. Maar gemeente, politie en scholen kunnen dit probleem niet alleen oplossen. Iedereen kan hieraan zijn of haar steentje bijdragen door bijvoorbeeld dit onderwerp thuis te bespreken, meldingen door te geven aan de betreffende instanties en waar mogelijk anderen aan te spreken op ongewenst gedrag. We hopen daarmee te voorkomen dat het in de toekomst noodzakelijk is van de scholen een vesting te maken met hoge hekken erom heen. Schoolpleinen die na schooltijd gekenmerkt worden door spelende kinderen en gezelligheid, hebben de voorkeur in de gemeente Berkelland. Kunnen we op uw medewerking rekenen?

Samenvatting Geregeld krijgt de politie meldingen van overlast en vernielingen rondom de Julianaschool, de Steege en de Schakel aan de Ketterinksteeg te Eibergen.

De schoolpleinen bij deze scholen hebben een open karakter, waardoor jeugd ook na schooltijd de schoolpleinen kan gebruiken als speelvoorziening.

Mutatiedatum 08/09/2005