Openbaar Ministerie

Openbaar Ministerie - Parket Generaal - Homepage

DNA in strafzaken

DNA speelt een steeds grotere rol bij het oplossen van misdrijven. Er heeft een enorme ontwikkeling plaats gehad in de mogelijkheden van het zogeheten forensisch onderzoek naar de herkomst van biologische sporen. Deze kunnen een rol spelen bij de opheldering van diverse soorten misdrijven. Zo kunnen er spermasporen worden aangetroffen op kledingstukken van slachtoffers van zedenmisdrijven of bloedsporen op steekwapens van verdachten van mishandeling of doodslag.

De wettelijke mogelijkheden zijn in de afgelopen jaren fors verruimd. Politie en Openbaar Ministerie mogen in meer gevallen verdachten dwingen een DNA-test te ondergaan. Hierdoor worden meer misdrijven opgelost. Per 1 februari 2005 is de Wet 'DNA-onderzoek bij veroordeelden' van kracht. Vanaf die datum moeten mensen die veroordeeld zijn voor een misdrijf waarop in de wet een gevangenisstraf staat van maximaal vier jaar of meer, verplicht DNA-celmateriaal afstaan.

In dit dossier niet alleen de wettelijke mogelijkheden, maar ook (in de nieuwsrubriek) voorbeelden zaken waarin een DNA-spoor van belang was. In de 'verwante onderwerpen' de dossiers van enkele zaken waarin een DNA-spoor een belangrijke rol heeft gespeeld.