Veilig Amsterdam


Reorganisatie politiebestel maakt Nederland niet veiliger

08/09/2005 - Als de door de Commissie Leemhuis voorgestelde reorganisatie van het politiebestel doorgaat, komt er een einde aan de op dit moment bestaande succesvolle lokale samenwerking op veiligheidsgebied. Zo liet voorzitter van het Korpsbeheerdersberaad, Burgemeester Job Cohen, weten tijdens een congres over de toekomst van het politiebestel in Den Haag.

In de opening van zijn speech gaf Cohen nadrukkelijk aan niet alleen als korpsbeheerder te reageren, maar ook als vertegenwoordiger van het hele lokale bestuur in Nederland. Criminaliteit en overlast zijn sinds 1993 met 10%, of in de grote steden zelfs met meer gedaald. Dat is te danken aan op lokaal niveau ontwikkelde samenwerking tussen de ketenpartners, die succesvolle initiatieven als cameratoezicht, preventief fouilleren en de vernieuwde aanpak van veelplegers heeft opgeleverd.

Omdat het goed gaat, vroeg Cohen zich af waarom een reorganisatie nodig is en waarom deze centralistisch van karakter moet zijn. Het verdwijnen van de succesvolle buurtgebonden politiezorg, en het feit dat een burgemeester niet langer zal kunnen beslissen over de inzet van politie, komen volgens hem namelijk de veiligheid niet ten goede.

Bovendien denkt de burgemeester dat het huidige bestel kan voorzien in de wensen van de landelijke overheid, en in de ontwikkeling van bijvoorbeeld landelijk ICT-beleid. Hiervoor hoeft echter niet het hele bestel op de schop. Hij sprak zich uit tegen de voorstellen uit het rapport, en voor doorontwikkeling van het huidige bestel.

Burgemeester Cohen achter microfoon

Kijk ook bij

Speech Cohen over toekomst politiebestel, 8 september 2005 (download, 36kb) »