Nederlandse Taalunie

25 jaar Taalunie

Nederlandstaligen zijn trots op hun taal

Nederlanders, Vlamingen en Surinamers zijn trots op hun taal. Vlamingen hebben duidelijk meer vertrouwen in de toekomst van hun moedertaal dan de Nederlanders en Surinamers. Veel Nederlanders vinden de Vlaamse uitspraak van het Nederlands mooier dan hun eigen uitspraak. Surinamers waarderen hun eigen Nederlands veel meer dan dat van hun taalgenoten in Nederland en Vlaanderen.

Een en ander blijkt uit een onderzoek van de Taalunie dat vanmiddag wordt gepresenteerd in Den Haag. In opdracht van de Taalunie legde bureau Trendbox aan een representatieve steekproef van 550 Nederlanders, 300 Vlamingen en 250 Surinamers ruim vijftig vragen voor over hun taalgebruik.

Negen van de tien Vlamingen, Surinamers en Nederlanders zeiden trots te zijn op hun taal. Als redenen gaf men op het Nederlands mooi te vinden en dat het een grote woordenschat heeft waarin men zich genuanceerd kan uitdrukken. Hoewel Nederlanders niet bijzonder ontevreden zijn over de wijze waarop de taal in Nederland wordt gesproken, zijn ze toch aanzienlijk meer te spreken over de wijze waarop Vlamingen dat doen. Vlamingen zijn redelijk kritisch over het Nederlands van hun noorderburen: één op de vijf beoordeelt dat als lelijk. Surinamers vinden hun eigen Nederlands doorgaans het mooist.

In Vlaanderen bestaat vertrouwen in de toekomst van het Nederlands. Acht op de tien Vlamingen, tegen zeven op de tien Nederlanders, verwacht niet dat het Nederlands de komende vijftig jaar zal moeten plaatsmaken voor het Engels. Vlamingen denken in meerderheid (54 procent) dat het Nederlands op hun universiteiten niet door het Engels zal worden vervangen. Slechts een kleine twintig procent van de Vlamingen vindt het waarschijnlijk dat dat wél zal gebeuren, tegen zon veertig procent van de Nederlanders. In Suriname - waar naast het Nederlands nog twintig andere talen worden gesproken - is één universiteit. Meer dan veertig procent van de Surinamers verwacht dat daar over 50 jaar het Nederlands vervangen zal zijn door het Engels.

Over de vraag welke taal de premier zou moeten gebruiken als hij moet spreken bij een openbare gelegenheid in een ander Europees land, zijn Nederlanders en Vlamingen het overigens volkomen oneens. De meeste Nederlanders vinden dat hij zich daarbij in het Engels moet uitdrukken; Vlamingen kiezen veel vaker voor de taal van het land of Nederlands met een tolk erbij.

Het is voor het eerst dat een dergelijk groot, representatief taalonderzoek in het Nederlandse taalgebied is gedaan. De resultaten zijn samengebracht in Taalpeil. De Nederlandse taal: feiten, cijfers en meningen, een krant die in een grote oplage in Vlaanderen, Nederland en Suriname wordt verspreid. De krant wordt uitgebracht ter gelegenheid van het 25-jarige jubileum van de Taalunie. Het eerste exemplaar wordt vanmiddag door de Vlaamse minster Frank Vandenbroucke, voorzitter van het Comité van Ministers van de Taalunie, aangeboden aan de Vlaamse televisiepresentatrice Martine Tanghe.

Doel van de krant

De Taalunie gebruikt de vergaarde informatie voor de vorming van het beleid. Taalpeil is als bijlage gevoegd bij de edities van 9 september van de dagbladen Trouw (Nederland), De Morgen (Vlaanderen) en De Ware Tijd (Suriname). Verder wordt de krant verspreid onder scholen en bibliotheken in Nederland, Vlaanderen en Suriname. De bedoeling is het publiek te informeren en zo de discussie over de Nederlandse taal aan te moedigen.

Nederlandse Taalunie

In de Nederlandse Taalunie voeren de Nederlandse en Vlaamse overheid gezamenlijk beleid op het gebied van Nederlandse taal, onderwijs en letteren. De Taalunie ziet het als haar opdracht om ervoor te zorgen dat alle Nederlands-sprekenden hun taal op een doeltreffende en creatieve manier kunnen gebruiken. Meer informatie over de Taalunie is te vinden op www.taalunieversum.org.

Noot voor de pers

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Nederlandse Taalunie, + 31 70 346 95 48. Taalpeil is vanaf 9 september 9.00 uur on line in te zien op www.taalunieversum.org/taalpeil/.