Universiteit Twente

Perfecte draden met een doorsnee van 1 atoom

Honderd kilometer draad op een vierkante centimeter, waarbij de draden elkaar ook nog eens nóóit kruisen: de `nanodraden' die onderzoekers van het MESA+ Institute for Nanotechnologie hebben ontwikkeld, hebben een doorsnee van niet meer dan 1 atoom en een lengte van meer dan 1000 atomen. Elektronen blijken zich hier op een opmerkelijke manier voort te bewegen. Ze gaan niet dóór de draad, maar bewegen tussen twee draden in, alsof ze op rails lopen. Deze opmerkelijke resultaten hebben MESA+-onderzoekers onder leiding van prof.dr.ir. Harold Zandvliet en prof.dr. Bene Poelsema deze week gepubliceerd in Physical Review Letters van deze week: het tijdschrift heeft er een omslagartikel van gemaakt.

De `perfect rechte' nanodraden bestaan uit platina-atomen die worden gegroeid op een drager van het materiaal germanium. De UT-onderzoekers vonden bij toeval dat op deze manier `spontaan' perfecte ketens gevormd kunnen worden. Vergeleken met andere manieren om nanodraden te maken is deze nieuwe methode eenvoudiger en is het resultaat aanzienlijk beter: geen knikken of andere onvolkomenheden in de extreem dunne draden. Alternatief is bijvoorbeeld het één voor één op een rijtje leggen van de atomen, met een Scanning Tunneling Microscope: een moeizame procedure.

Elektronen op rails

De nanodraden zijn door de promovendi Nuri Oncel en Arie van Houselt (TNW/MESA+, Vaste Stof Fysica) aan nauwkeurige metingen onderworpen. Zij komen meteen al met een verrassend resultaat. Waar je zou verwachten dat elektronen zich dóór metallische draden bewegen, laten de metingen zien dat ze zich tússen de draden bewegen. Ook blijken de elektronen zich te gedragen als het schoolvoorbeeld uit de quantummechanica: het quantummechanische deeltje in een eendimensionale put. De komende tijd willen de onderzoekers de elektronen nog beter opsluiten in hun ééndimensionale toestand, om allerlei theoretische voorspellingen over elektronentransport te kunnen verifiëren.

Zie ook het uitgebreidere bericht van de Stichting FOM, de financier van het onderzoek, op www.fom.nl

Contactpersoon: Wiebe van der Veen, tel (053) 4894244

Top
Laatst gewijzigd op 08-09-2005 16:08:56 door Webmaster