Ingezonden persbericht
Persbericht Universiteit Utrecht
Faculteit Rechtsgeleerdheid
8 september 2005
Utrechtse juristen lanceren elektronisch rechtswetenschappelijk tijdschrift
Per 8 september 2005 is het Utrecht Law Review on-line gegaan. Met dit eerste volwaardige, digitale juridische tijdschrift beogen de Utrechtse juristen in te spelen op de toenemende internationalisering binnen de (rechts)wetenschap. Het tijdschrift biedt een wetenschappelijk forum aan juridisch onderzoek, waarin de grenzen van de klassieke deelgebieden van het recht worden overschreden en waarin verbindingen tussen deze vakgebieden worden gelegd, onder meer in rechtsvergelijkend perspectief. Daarnaast biedt het een platform voor jonge wetenschappers, die zo ervaring kunnen opdoen met het publiceren voor een internationaal veld van onderzoekers. Dat het tijdschrift de actualiteit niet uit de weg gaat, blijkt wel uit het thema van het allereerste nummer: de (schending van de) grondrechten in het kader van de terrorismebestrijding.
Internationale inbedding
De wetenschap internationaliseert, dus ook de rechtswetenschap. Vanuit deze gedachte hebben wetenschappers van de Utrechtse faculteit Rechtsgeleerdheid het 'Utrecht Law Review' opgezet. Hiermee beogen zij een internationaal publiek te trekken. Om de toegankelijkheid te vergroten is gekozen voor een digitaal Engelstalig tijdschrift, waarbij gerenommeerde referenten, die de artikelen op kwaliteit moeten beoordelen, uit alle hoeken van de wereld komen. Voor het Utrecht Law Review worden auteurs uit binnen- en buitenland uitgenodigd om artikelen aan te leveren.
Jong geleerd, oud gedaan
Naast internationaal vermaarde rechtswetenschappers wil het Utrecht Law Review vooral ook een forum bieden voor jonge, ambitieuze onderzoekers. Prof. Ton Hol, hoogleraar Encyclopedie van het Recht en Rechtsfilosofie en tevens hoofdredacteur van het Utrecht Law Review: 'Door voor het tijdschrift een artikel te schrijven over hun onderzoek, kunnen zij alvast ervaring opdoen met het publiceren voor een internationaal lezerspubliek binnen het eigen vakgebied. Te denken valt daarbij aan voorpublicaties van promovendi over hun proefschrift of aan 'excellente' scripties van masterstudenten.'
Grensoverschrijdend
Inhoudelijk gezien is het Utrecht Law Review algemeen rechtswetenschappelijk van aard. Daarmee is het tijdschrift ook voor collega's in het buitenland interessant. Ton Hol: 'Een Amerikaanse onderzoeker heeft er immers geen boodschap aan om te weten hoe het met de milieurichtlijnen bij de gemeente Assen gesteld is.' Grote nadruk ligt tevens op internationale rechtsvergelijking: hoe zijn bepaalde zaken bijvoorbeeld geregeld in de VS ten opzichte van Europese landen en tussen verschillende Europese landen onderling. Daarnaast wordt, afhankelijk van het onderwerp, ook de confrontatie aangegaan met onderzoek van andere niet-strikt juridische disciplines, zoals economie, politieke wetenschappen en bestuurskunde. Ten slotte weerspiegelt de samenstelling van de redactieraad ook het interdisciplinaire karakter van de Utrechtse rechtenfaculteit. Zo komen de leden van de redactie uit alle, in Utrecht aanwezige rechtsdisciplines. Prof. John Vervaele is bijvoorbeeld, behalve directeur onderzoek van de faculteit, ook hoogleraar Economisch en Financieel Strafrecht, en prof. Sacha Prechal is als hoogleraar Internationaal en Europees Institutioneel Recht verbonden aan de disciplinegroep Internationaal, Sociaal en Economisch Publiekrecht.
Actualiteit
'Last but not least' speelt het Utrecht Law Review in op de actualiteit. Eén keer per jaar wordt een themanummer gewijd aan een actueel onderwerp. Het allereerste nummer van het tijdschrift handelt bijvoorbeeld over terrorisme: in hoeverre wordt de bescherming van de grondrechten met voeten getreden in het kader van terrorismebestrijding? De artikelen gaan in op aspecten als 'De rechten van de verdachten bij vermeende terroristische activiteiten', 'Informatieverplichting vliegmaatschappijen en de privacy', 'De positie van de gevangenen van Guantanamo Bay' en 'De lessen uit de ervaringen met Molukse terroristische activiteiten uit de Nederlandse geschiedenis'.
Meer informatie
www.utrechtlawreview.org
Via deze site kunnen geïnteresseerden zich registreren voor een gratis abonnement.
Voorlichters: Erzsó Alföldy (030) 253 7497, e.alfoldy@law.uu.nl of Johan Vlasblom, (030) 253 4073, j.l.vlasblom@uu.nl