Waterschap Roer & Overmaas


08-09-2005

Persinformatie: ook blauwalgen (cyano-bacteriën) aangetroffen in Thorn Tijdens reguliere controles, uitgevoerd door de inspecteurs van de twee Limburgse waterschappen Peel en Maasvallei en Roer en Overmaas, zijn opnieuw toxische blauwalgen aangetroffen. In dit geval betreft het Dagstrand Thorn.
Deze blauwalgen kunnen bij aanraking of inname bepaalde gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier. Daarom adviseren de waterschappen om contact met het water waar blauwalgen in voorkomen te vermijden. Er worden waarschuwingsborden geplaatst en ook de exploitanten van de diverse zwemgelegenheden waarschuwen de zwemmer(s). De waterschappen blijven de situatie nauwlettend in de gaten houden door regelmatig monsters te nemen.

De waarschuwing die al enige tijd geldt voor Maasplassen Waterrecreatie Hatenboer, Dagstrand De Oolderplas (Roermond) en de dagstranden bij de campings Hermans, van Ass, Barten, Niessen (Douvesbeemd) en Oolderhuuske te Roermond, en Camping Koeweide te Wessem blijft van kracht.

Blauwalgen of cyano-bacteriën komen van nature voor in zoet water. Ze zijn in principe altijd aanwezig, maar onder bepaalde omstandigheden kan een bloei ontstaan.
Er is sprake van blauwalgenbloei als een explosieve groei van blauwalgen optreedt in oppervlaktewater. De algen vormen dan een groene laag op of in het water. Blauwalgenbloei kan ontstaan als de watertemperatuur relatief hoog is en wanneer er veel voedsel in het water zit. Wanneer het water weer afkoelt, verdwijnen de blauwalgen weer.

Algenbloei kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Sommige blauwalgen kunnen namelijk giftige stoffen afscheiden, die bij aanraking of inname huidirritatie, duizeligheid, ademhalingsproblemen, maag- en darmklachten en leveraandoeningen kunnen veroorzaken bij mens en dier. De waterschappen adviseren dan ook om contact met het water te vermijden. Dit geldt overigens ook voor huisdieren. Bij onverhoopt contact wordt geadviseerd de betreffende lichaamsdelen goed af te spoelen.

Zwemwaterinformatie is ook te vinden via NOS Teletekst (pag. 725) en via de websites van de waterschappen: www.overmaas.nl, www.wpm.nl en www.wbl.nl.