Openbaar Ministerie

Arnhem, 8 september 2005


Project Justitie in de Buurt Ede afgesloten

Na vier jaar is het project JIB-Ede per 1 september 2005 afgesloten. Het project, financieel ondersteund door de gemeente Ede, begon aanvankelijk in 2001 in Veldhuizen A. Vervolgens is het uitgebreid tot Veldhuizen B en uiteindelijk tot de gehele gemeente Ede. JIB is een flexibele voorziening en kan ingezet worden in wijken waar de onveiligheidsgevoelens groot zijn. Na enige tijd wordt geëvalueerd en bekeken of de voorziening moet voortbestaan. Vanwege nieuwe ontwikkelingen is besloten JIB-Ede niet te verlengen.Het Openbaar Ministerie beschikt namelijk sinds 1 juli 2005 over een frontoffice in Arnhem waar jeugdzaken en eenvoudige strafzaken tegen meerderjarige verdachten sneller worden afgedaan. Daarmee wordt één van de doelstellingen van JIB-Ede bereikt.

Doelstellingen
De doelstellingen waren verbetering van de leefbaarheid en veiligheid in samenwerking met de gemeente Ede, het sneller afdoen van zaken uit het gebied en verbetering van de strafrechtshandhaving.

Effect
In 2004 is een effectmeting gedaan in opdracht van het OM. Daaruit bleek dat bewoners in Veldhuizen zich veiliger voelen in de wijk door de aanwezigheid van Justitie en door de vele activiteiten van de gemeente in Veldhuizen. Verder is als positief te noemen dat werkstraffen tegen JIB-verdachten zoveel mogelijk in de wijk zelf ten uitvoer werden gebracht. Het OM heeft door de inbreng van vooral de wijkagenten een beter zicht gekregen op de criminaliteit in de wijk. Tenslotte heeft het overleg met partners als de Raad voor de Kinderbescherming en de (jeugd)reclassering een positieve invloed gehad op de snelheid en de kwaliteit van de afdoeningen.

Toekomst
De gunstige effecten van JIB zullen in de toekomst blijven bestaan. Niet alleen zullen de zaken tegen meerderjarige verdachten door het frontoffice snel worden afgedaan, ook zullen de zaken tegen minderjarigen via het casusoverleg met alle relevante partners snel en adequaat worden afgedaan. Het OM blijft voorstander van een werkwijze waarbij wordt ingespeeld op lokale problemen/behoeften. Een voorbeeld daarvan is het politieteam dat zich al enige tijd bezighoudt met het oplossen van problemen rond risicovolle jongeren in Ede.