Vereniging VNO-NCW

Bedrijfsleven over Nota Mobiliteit: Positief over aanpak knelpunten; teleurgesteld over gebrek visie op vervolg

08 september 2005 - Door het baanbrekende voorstel van het Platform Nouwen voor een nieuw systeem van betalen voor gebruik van de weg niet in zijn geheel over te nemen, verspeelt het kabinet een unieke kans om het brede draagvlak hiervoor bij bedrijfsleven, overheden en maatschappelijke organisaties binnen te halen, aldus voorzitter Bernard Wientjes van ondernemingsorganisatie VNO-NCW namens het bedrijfsleven in een reactie op de vandaag gepresenteerde Nota Mobiliteit. De door het Platform geadviseerde structurele hervorming van financiering en aanleg van wegen via een eerlijk systeem van betalen voor weggebruikers vanaf 2012, biedt een serieus perspectief op een betere bereikbaarheid. Het kabinet gaat daaraan voorbij. De aanpak van knelpunten op de kortere termijn met publiek-private samenwerking is wel positief.

In het advies van het Platform Nouwen wordt een nieuwe visie geschetst voor het mobiliteitsbeleid op langere termijn. Daarin wordt afscheid genomen van het huidige belasten van weggebruikers om de schatkist van de minister van Financien te vullen, met onvoldoende investeren in de wegen en blijvend fileleed als tegenprestatie. Het Platform biedt een eerlijk perspectief: betalen voor weggebruik, en de opbrengst van die betalingen volledig bestemmen voor verbetering, onderhoud en aanleg van wegen. De weggebruiker is niet langer de melkkoe die belasting betaalt, maar betaalt voortaan voor een product. Wie veel rijdt, betaalt meer. En wie betaalt, krijgt daarvoor goed onderhouden wegen met voldoende capaciteit

"Het is teleurstellend dat het kabinet niet het politieke startsein heeft willen geven voor deze systeemhervorming, ook al wordt die pas vanaf 2012 gerealiseerd," zegt voorzitter Bernard Wientjes van ondernemingsorganisatie VNO-NCW.

Het kabinet volgt wel het advies voor de fase tot 2012, namelijk de aanpak van knelpunten in het wegennet. Dat is positief. Maar het bedrijfsleven wil dat het kabinet het voorstel van de commissie Nouwen alsnog in zijn geheel overneemt, en de kans op een structurele hervorming niet verloren laat gaan. De Tweede Kamer moet hier op aandringen. Het bedrijfsleven is het overigens eens met het kabinet dat de kosten van het nieuwe systeem beduidend lager moeten zijn, dan nu geraamd. Het advies van het Platform laat daar ook geen misverstanden over bestaan. Een definitief besluit om echt over te stappen op het nieuwe systeem moet later worden genomen, wanneer er meer zicht is op de kosten ervan. Het kabinet had de contouren van het nieuwe systeem wel nu al moeten vastleggen.

In samenwerking met: MKB Nederland, Bovag/RAI, TLN en Bouwend Nederland

contact: communicatie@vno-ncw.nl | telefoonnummer: 070 349 01 67 | fax: 070 349 01 77