Gemeente Bernheze


Collegebesluiten

Tussenrapportage convenant duurzaam bouwen
Het college neemt kennis van de voortgang van het project duurzaam bouwen en de uitgangspunten van een nieuw op te stellen convenant duurzaam bouwen tussen gemeenten, marktpartijen en woningcorporaties.

Ecologische verbindingszone Zwanenburg
Het college heeft besloten middelen beschikbaar te stellen voor de ontwikkeling van de ecologische verbindingszone de Aa ter hoogte van Landgoed Zwanenburg en de landschappelijke versterking van het gebied.

Ziekenhuis Bernhoven
De Commissie Maatschappelijke Zaken is geïnformeerd over het advies van het College Bouw Ziekenhuisvoorzieningen aan de minister. Dit College concludeert dat er geen overwegende bezwaren bestaan tegen concentratienieuwbouw. Het college adviseert dat de concentratienieuwbouw op één locatie in of nabij Uden plaatsvindt en dat het ziekenhuis met name op de huidige locatie Oss een uitgebreider steunpunt nodig heeft.
De gemeente Bernheze heeft sinds de start van de plannen van ziekenhuis Bernhoven, om de huidige locaties in Oss en Veghel te vervangen door één ziekenhuis op een nieuwe locatie, het standpunt dat de kwaliteit van zorg in de regio op lange termijn alleen gewaarborgd kan worden wanneer ziekenhuis Bernhoven zorg levert vanuit één locatie.
Minister Hoogervorst (VWS) heeft op donderdag 11 augustus 2005 besloten dat het ziekenhuis Bernhoven haar ziekenhuis mag gaan onderbrengen op één nieuw te bouwen locatie. De minister heeft een voorkeur voor de locatie Uden, omdat het nieuw te bouwen ziekenhuis goed bereikbaar moet zijn. Daarnaast vindt de minister het van belang dat er in de gemeenten Oss en Veghel laagdrempelige medisch-specialistische zorg aanwezig blijft. Deze medische steunpunten zullen zich richten op de begeleiding van chronisch zieke ouderen.

Lokaal Zorgloket
De gemeente Bernheze heeft eind 2002 het initiatief genomen om een lokaal zorgloket te realiseren. Allereerst heeft de gemeente een eigen visie op het lokaal zorgloket ontwikkeld. Darna hebben er bilateraal oriënterende gesprekken met diverse woon-, zorg- en welzijnsinstellingen plaatsgevonden over de gemeentelijke visie, hun eigen visie en de bereidheid deel te nemen en mee te werken aan de opzet van een lokaal zorgloket. Alle benaderde instellingen waren bereid hieraan mee te werken.
Tijdens de verdere uitwerking van het lokaal zorgloket bleek dat de landelijke ontwikkelingen zoals de nieuwe WMO per 1 juli 2006 en de modernisering van de AWBZ om een wijziging in directe participanten noodzakelijk maakt. De gemeente, Centrum Indicatiestelling zorg (CIZ) en Stichting MEE gaan samen verder met de ontwikkeling van het zorgloket. De overige partijen willen graag betrokken blijven (op een nader te bepalen wijze) bij ons zorgloket, ook al willen/kunnen ze niet direct in de organisatie participeren als gevolg van de landelijke ontwikkelingen.
Het is de bedoeling dat in maart 2006 gestart wordt met een (telefonisch) loket. De uitbouw naar een fysiek zorgloket als afzonderlijk loket in het gemeentehuis in Heesch vindt plaats op een latere datum. We trachten parallel te lopen met de ontwikkelingen van de WMO.

Afkoppelen Zijlstraat-Meerstraat
In het kader van het project Afkoppelen Zijlstraat-Meerstraat' heeft het college het bestuur van de Abdij van Berne verzocht de ringvijver van de abdij te mogen gebruiken voor de opvang en doorvoer van schoon regenwater.