Gemeente Den Haag

september 2005
Symposium over leven en werken in de Schilderswijk (5 september)

Gezondheidscentrum De Rubenshoek organiseert op 8 september in Concordia het symposium 'Wat bezielt ons eigenlijk?' De kracht van migranten en de positieve kanten van het werken in een achterstandswijk staan centraal tijdens deze bijeenkomst. Tijdens het symposium neemt Jetta Klijnsma, wethouder Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie, het eerste exemplaar van 'Nieuwe Sporen' in ontvangst. In dit boekje wordt de rol en de betekenis van vertrouwenspersonen bij zorg aan allochtonen beschreven.

Het thema van het symposium is de drijfveer van migranten en werkers in achterstandswijken. Hoe blijven migranten gemotiveerd om te leven en te integreren in een nieuwe samenleving? Wat inspireert de mensen die dagelijks met en voor migranten werken? Vanuit het thema "Bezieling" wordt geprobeerd een antwoord te vinden op deze vragen. De aanleiding voor het symposium is het afscheid van twee huisartsen die gedurende 27 jaar met hart en ziel in de Haagse Schilderswijk hebben gewerkt.

In het project 'Nieuwe Sporen' is de inzet van vertrouwenspersonen ontwikkeld en georganiseerd. Onderzocht is onder andere de betekenis van deze inzet voor de hulpverlening en voor de problemen van allochtonen. Eveneens is onderzoek gedaan naar de lessen die zijn te trekken uit de opgedane ervaringen. Gebleken is bijvoorbeeld dat de fysieke aanwezigheid van vertrouwenspersonen in gezondheidscentra en andere instellingen essentieel is voor een goede samenwerking met hulpverleners. Het boekje, waarin de onderzoeksresultaten en praktische leerpunten zijn samengevat, wordt tijdens het symposium overhandigd aan Jetta Klijnsma.