Productschap Diervoeder

08/09/2005

VWA controles op de reiniging van transportmiddelen

Bestemd voor: Diervoederbedrijven, transportbedrijven en Certificatie-Instellingen

Per 1 september moeten diervoederbedrijven zich bij de VWA melden voor een goedkeuring van reinigingsmethoden en de melding van reiniging van voertuigen na het transport van (verwerkte) dierlijke eiwitten. Deze goedkeuring en melding moeten plaatsvinden in het kader van de controle op de Europese TSE-Verordening 999/2001.

In de PDV-nieuwsbrief van 14 maart 2005 is gemeld dat de ladingsindeling van verwerkte dierlijke eiwitten in de GMP standaard wegtransport is gewijzigd naar aanleiding van de Europese TSE-Verordening 999/2001. Bij de nieuwe categorie-indeling van verwerkte dierlijke eiwitten (zie GMP07) dienen bedrijven zich bij de VWA te melden voor een goedkeuring van de reinigingsprocedure en een melding van de reiniging van voertuigen waarin bepaalde verwerkte dierlijke eiwitten zijn vervoerd. Dit geldt uiteraard niet voor transportmiddelen waarin uitsluitend verwerkte dierlijke eiwitten worden vervoerd.

Vanaf 1 september moeten diervoeder- en transportbedrijven zich melden bij de VWA voor een goedkeuring van de reinigingsmethoden voor transportmiddelen waarin (verwerkte) dierlijke eiwitten zijn vervoerd. Deze goedkeuring kan worden aangevraagd bij de VWA. Bovendien moeten bedrijven de reiniging van voertuigen na het transport van (verwerkte) dierlijke eiwitten melden bij de VWA. De VWA zal steeksproefsgewijs gaan controleren op de uitgevoerde reinigingen, vergelijkbaar met de APK-keuring voor autos.

De VWA heeft over de meldings- en goedkeuringsprocedure een nieuwsbericht op haar website geplaatst. Op deze website vindt u ook een aanmeldingsformulier voor het melden van reinigingen en een aanvraagformulier voor het goedkeuren van de reinigingsmethode.

Zie voor het volledige nieuwsbericht van de VWA de volgende link.