Gemeente Hoorn


Raad besluit tot deelname aan project Stemmen in een willekeurig stemlokaal

Persbericht d.d.: 7 september 2005

De gemeenteraad van Hoorn heeft in zijn vergadering van 6 september unaniem besloten mee te doen aan het landelijke project Stemmen in een Willekeurig Stemlokaal. Het houdt in dat de kiezer zelf binnen zijn eigen gemeente op de dag van de verkiezing bepaalt in welk stemlokaal hij zijn stem uitbrengt. Het college heeft bovendien besloten om op beide NS-stations in Hoorn een mobiel stembureau in te richten.

Half augustus heeft minister Pechtold van Bestuurlijke Vernieuwing een brief gestuurd naar alle gemeenten in Nederland met een oproep om mee te doen aan het project Stemmen in een Willekeurig Stemlokaal bij de Gemeenteraadsverkiezingen op dinsdag 7 maart 2006. Verder is de minister van plan, wanneer deze wijze van stemmen succesvol blijkt bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006, landelijk in te voeren. Dat kan met ingang van de provinciale-statenverkiezingen dan wel de Tweede Kamerverkiezingen van 2007.

Forenzen
De VVD-fractie had mede naar aanleiding van de brief van minister Pechtold een initiatiefvoorstel ingediend om de raad aan te sporen mee te doen aan het project. Tevens werd voorgesteld het mogelijk te maken dat stemgerechtigden in Hoorn in andere dan gebruikelijke stembureaulocaties kunnen stemmen, zoals NS-stations. De VVD stelt dat een forenzengemeente als Hoorn gebaat is bij stemmen op dergelijke locaties. De partij ziet hierin een goede mogelijkheid de opkomst bij de verkiezingen te vergroten en een bijdrage te leveren aan de versterking van de lokale democratie. Het college van B en W heeft inmiddels de twee NS-stations in Hoorn aangewezen als locatie voor mobiele stembureaus.

Stempas
De gemeente gaat geen oproepkaarten meer verstrekken, maar stempassen. Het doel hiervan is om het stemmen voor de kiezer eenvoudiger te maken en dat zou moeten leiden tot een hogere opkomst. De stempas heeft een aantal beveiligingskenmerken om fraude te voorkomen. Met de stempas kan in elk stemlokaal binnen de gemeente gestemd worden. Ook kan via de stempas iedere andere stemgerechtigde binnen de gemeente worden gemachtigd om te stemmen. Een belangrijke wijziging is dat tijdig moet worden aangegeven indien de stempas niet is bezorgd of wordt vermist. Op de verkiezingsdag zelf is het niet meer mogelijk een vervangend exemplaar te krijgen en kan er niet langer met een identiteitsbewijs gestemd worden op het stembureau.

---