Gemeente 's-Hertogenbosch

07-09-2005
Opening tentoonstelling linies en stellingen
De landelijke Stichting Menno van Coehoorn organiseert met medewerking van de gemeente `s-Hertogenbosch een (reizende) tentoonstelling over "Linies en Stellingen" in het Nederlandse landschap door de eeuwen heen. Deze tentoonstelling wordt in 's Hertogenbosch op 8 september om 16.00 uur officieel geopend door wethouder Van der Mortel en de voorzitter van Stichting Menno van Coehoorn, de heer E. Westerhuis.

De expositie geeft een beeld van de samenhang tussen landschap en militaire verdediging en de wens om de nog zichtbare overblijfselen van de eeuwenlang durende verdediging te bewaren en te gebruiken in toekomstplannen. Iedere regio waar de expositie komt, zoomt in op details en vertelt meer over de plaatselijke verdedigingswerken. Van 8 september t/m 14 oktober 2005 is de expositie te zien in de hal van het Stadskantoor van 's-Hertogenbosch tijdens de gebruikelijke openingstijden.

Verdedigingslinie
Veel mensen weten het niet! Dwars door Zuid Nederland loopt een markante samenhangende verdedigingslinie die in de 18e eeuw is ontwikkeld om de nieuwe Republiek der Nederlanden beter te kunnen verdedigen. Deze linie is ruim 200 km lang en loopt oorspronkelijk van Sluis, (via Sas van Gent en Hulst in Zeeuws Vlaanderen, Bergen op Zoom, Steenbergen, Breda, Geertruidenberg, Heusden) 's-Hertogenbosch en Grave in Noord-Brabant tot Nijmegen in Gelderland. Hier sluit de linie aan op de IJssellinie. Deze ZuiderWaterLinie bestaat uit tal van artefacten zoals forten, schansen, stellingen, vestingen, vestingsteden, kanaaltjes, sluizen en inundatievlakten.

Beleidskeuzes
De landschappen langs de linie zijn door de vroegere krijgsvoering getekend. Juist deze landschappelijke tekening is tegenwoordig belangrijk bij beleidskeuzes op het gebied van ruimtelijk ordening, waterbeheer, natuurontwikkeling, cultuurhistorie, recreatie en toerisme. Daarom zijn onlangs de samenwerkingsprojecten "de Meierij in Stelling Gebracht" en het project "Zuiderwaterlinie" opgestart. In deze projecten worden de initiatieven samengebracht om onderdelen van de linie te behouden, te herstellen of nieuwe functies te geven in verschillende beleidssectoren. Een gezamenlijke aanpak hierin is nuttig en wenselijk. Door samenvoeging van lokale en regionale projecten vormt de linie, destijds bestand tegen de vijand, nu de basis voor een integrale aanpak van projecten langs de linie op thema's als water, ruimtelijke ordening, natuurontwikkeling, restauratie en toerisme/recreatie.

Informatiecentrum
De genodigden krijgen de mogelijkheid het infocentrum op Bastion Oranje te bekijken nadat zij de expositie Linies en Stellingen hebben bekeken. In het Infocentrum staat het Stuer Ghewalt en is er een korte vestingwerken presentatie te zien. De schippers en stadsgidsen van de kring vrienden gaan gebruik maken van dit Infocentrum om hun vaargasten het kanon en de presentatie te laten zien. Daarnaast is het in de toekomst mogelijk op afspraak bij de Kring een bezoek te brengen aan het Infocentrum.