Gemeente Deventer

Week 34, 29 augustus 2005

DEVENTER PLAATST 100STE ONDERGRONDSE HUISVUILCONTAINER

In de afgelopen tien jaar zijn bij appartementen, nieuwbouwwijken en in de binnenstad van Deventer al vele ondergrondse containers voor huisvuil geplaatst. Op 8 september om 16 uur plaatst wethouder Gerrit Berkelder de honderdste ondergrondse container voor huisvuil bij de Platvoetflat van Woonunie. De directeur van Woonunie, Van Noort, neemt daarna de container in gebruik.

Tot medio jaren negentig werd het huisvuil in Deventer ingezameld via vuilniszakken voor laagbouwwoningen en bovengrondse blokcontainers bij flats. Inmiddels zijn de minicontainers voor laagbouwwoningen een normaal verschijnsel. Sinds medio jaren negentig kwam de ondergrondse verzamelcontainer voor huisvuil in beeld. In Deventer werden de wijken Raambuurt en Knutteldorp en later ook Steinvoorde voorzien van ondergrondse containers. In de begin periode waren deze containers nog van kunststof en waren ze voor iedereen vrij toegankelijk. Deze kunststofbakken bleken niet zo duurzaam als verwacht. Inmiddels zijn alle nieuwe containers van plaatstaal en uitgerust met een toegangscontrole. In de afgelopen jaren wordt bij de meeste nieuwbouwprojecten van appartementen al standaard een ondergrondse container geplaatst. Ook in de binnenstad zijn de eerste ondergrondse containers geplaatst ter vervanging van bovengrondse blokcontainers en stadsemmers.

Voordelen

De huidige bovengrondse blokcontainers bij flats, appartementen en nieuwbouwwijken zijn niet ideaal. Ze zijn voor iedereen vrij toegankelijk. Hierdoor komt misbruik en dumpen van afval veel voor. Ook vinden inwoners de blokcontainers over het algemeen niet mooi en niet meer passen in het straatbeeld. Bewoners kunnen niet altijd op eigen terrein of binnen in het pand een container voor hun afval kwijt. Daarom plaatst de gemeente in deze gebieden ondergrondse containers. Slechts een kleine zuil bevindt zich bovengronds. Ondergronds bevindt zich een grote metalen bak van vijf kubieke meter voor de opslag. Ook is het legen van zoân grote bak voordeliger.

Gebruik bewoners

Inwoners die gebruikmaken van de ondergrondse voorzieningen, ontvangen van Circulus informatie over het gebruik en de werking van de voorzieningen. Zij ontvangen een toegangspas, waardoor alleen zij gebruik kunnen maken van de voorzieningen. Hierdoor komt misbruik en het dumpen van afval minder voor.

Plaatsen containers

Niet overal is het plaatsen van een ondergrondse container van vijf kubieke meter gemakkelijk. Met name in de binnenstad en in het verleden in Knutteldorp levert dat regelmatig problemen op. Daarom lijkt het soms dat deze niet altijd op de meest geschikte plek staat. Een geschikte plek moet uiteraard voor een vuilniswagen goed bereikbaar zijn. Er mogen in de buurt van zoân plek geen bomen of andere obstakels, zoals lantaarnpalen, staan. Dit omdat ze bij het legen van de container dan in de weg zitten. Ook kan niet elke keer een parkeerplaats worden opgeofferd. Natuurlijk moet er in de grond voldoende ruimte zijn. De ondergrond van sommige wijken is bezaaid met kabels en leidingen. Het verleggen daarvan is vaak een kostbare aangelegenheid. Daarnaast moeten in de omgeving voldoende mensen wonen die gebruik kunnen maken van de voorzieningen. De gemeente streeft ernaar dat de loopafstand van de voordeur naar de container minder is dan vijftig meter. Deze afstand is maximaal 75 meter.

Ook na alle voorbereidingen zijn verrassingen tijdens de graafwerkzaamheden niet uit te sluiten. Zo is onlangs nog een grote ondergrondse olietank aangetroffen, die niet op de kaart stond. Deze is verwijderd. Op historische plekken is de afdeling Archeologie van de gemeente bij de graafwerkzaamheden vaak aanwezig. Alle archeologische vondsten worden geregistreerd en in kaart gebracht. Scherven en andere voorwerpen worden voor onderzoek meegenomen en bewaard. Zo komt men steeds meer te weten over de vroegere inwoners van Deventer.

Woonunie

Woningcorporatie Woonunie renoveert haar Cyclusflats. Als onderdeel van deze renovatie worden de inpandige stortkokers vervangen door een ondergrondse container voor de deur. In totaal plaatst Woonunie vijf ondergrondse containers bij de Platvoetflat, Parkzichtflat en de Zonneflat. De containers zijn gefinancierd door Woonunie. Na de renovatie gaan de containers over in handen van de gemeente. Circulus verzorgt voor de gemeente direct na het plaatsen het ledigen en het onderhoud van de containers.

Ontwikkelingen

Naast ondergrondse containers voor huisvuil zijn inmiddels de eerste ondergrondse containers voor de inzameling van glas en textiel gerealiseerd. Momenteel zijn van de ruim veertig glasbakken er dertien ondergronds. Ook zijn twee van bijna dertig textielcontainers onder de grond geplaatst. De sector Gemeentewerken zal nog dit jaar een voorstel uitwerken om zoveel glas- en textielbakken ondergronds te plaatsen.

Publicatiedatum: 29-8-2005

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging maandag 29 augustus 2005