VVD



7 sep 2005 - VVD wil concurrentie op oliemarkt bevorderen

Tweede-Kamerfractie

VVD-Tweede-Kamerlid Pieter Hofstra wil van de ministers van Financiën, Economische Zaken en Verkeer en Waterstaat opheldering over de uitspraak van de Rotterdamse rechtbank over de boetes die de Nederlandse Mededingingsautoriteit heeft opgelegd aan, onder andere, Texaco Nederland. De VVD vermoedt dat er sprake is van concurrentievervalsing door de grote olieconcerns. Hofstra wil van de bewindslieden weten hoe zij hier tegenover staan en heeft schriftelijke vragen gesteld die u hieronder treft.

Schriftelijke vragen van het lid Hofstra (VVD) aan de minister van Financiën, de minister van Economische Zaken en de minister van Verkeer en Waterstaat.


1. Bent u op de hoogte van de uitspraak van de rechtbank van Rotterdam over de boetes die de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) had opgelegd aan Texaco Nederland B.V. en drie Texacotankstations in de regio Nijmegen en kunt u de Kamer hierover inlichten?


2. Wat is de reactie van de regering op voornoemde uitspraak?


3. Hoe kan het dat er hier geen boetes voor concurrentievervalsing of prijsdumping kunnen worden opgelegd als je op je vingers na kunt tellen dat er in deze situatie wel sprake moet zijn geweest van concurrentievervalsing door de grote olieconcerns?


4. Wat zou er volgens de regering in de mededingingswetgeving gewijzigd moeten worden om te voorkomen dat de NMa in een gelijk geval wederom geen boete op kan leggen?


5. Kan de regering verklaren waarom de kaleprijs van benzine in Duitsland ongeveer 14 eurocent, ongeveer 20%, lager is dan in Nederland? (bron: website Financiën, juli van dit jaar)


6. Waarom zijn de reeds toegezegde maatregelen om de transparantie op de benzinemarkt te verbeteren nog niet volledig ten uitvoer gebracht? En wanneer verwacht de regering dit alsnog volledig uit te voeren?


7. Is de regering bekend met het feit dat pompstations weigeren zogenaamde prijspalen, die de benzineprijzen aangeven, te plaatsen bij benzinestations langs de snelwegen? Wat is hierop de reactie van de regering? Bent u bereid dit spoedig verplicht te stellen? Zo ja, wanner? Zo nee, waarom niet?


8. Is de regering bereid de transparantie op de benzinemarkt te verbeteren door een systeem verplicht te stellen, zoals dat onder meer in Frankrijk al wordt gebruikt, waarbij er langs de snelwegen prijsoverzichten van de volgende benzinestations worden aangegeven? Zo ja, op welke termijn wordt dit doorgevoerd? Zo nee, waarom niet?


9. Nu wordt de markt gestuurd door de Shell-adviesprijs. Kan de regering bevorderen dat dit gewijzigd wordt in een systeem waarbij de adviesprijzen van de inkoop als uitgangspunt worden genomen, zoals de Platt's prijs? Zo ja, wat kan de regering eraan doen? Zo nee, waarom niet?

7 september 2005