Den Haag, 07 september 2005
Aanvullende vragen (op de vragen van Van Bommel)van de leden Douma , Koenders en Samsom (allen PvdA) aan de ministers van Buitenlandse Zaken en Sociale Zaken en Werkgelegenheid
over de IAO
1.
In het verslag van de 93-e Internationale Arbeidsconferentie (IAO) heeft de 'Governing Body' conclusies getrokken over de ontwikkelingen inzake gedwongen arbeid in Birma/Myanmar. Ik neem aan dat u van die conclusies op de hoogte bent?
2.
De IAO heeft in 2000 een oproep gedaan aan de lidstaten van de IAO hun economische betrekkingen met Birma/Myanmar te heroverwegen. Die oproep wordt door de IAO thans herhaald. Kan de regering aangeven welke Nederlandse ondernemingen thans nog actief zijn in dat land en wat de aard is van de activiteiten die door die ondernemingen in Birma/Myanmar worden verricht?
3.
Is de Nederlandse regering van plan gehoor te geven aan de oproep van de IAO om hernieuwd te bezien op welke wijze de economische betrekkingen met Birma/Myanmar moeten worden heroverwogen?
4.
De IAO geeft aan dat verschillende landen bij de uitvoering van de eerdere oproep uit 2000 een afwachtende houding hebben aangenomen. Beschikt de minister over informatie dat andere EU-lidstaten hun economische betrekkingen sinds 2000 ongewijzigd hebben voortgezet en dat verschillende in de EU gevestigde multinationale ondernemingen, naast Total, nog steeds in Birma/Myanmar actief zijn? Zoja, welke actie bent u bereid binnen de EU hiertegen te ondernemen?
Partij van de Arbeid