Voorlichting
Plein 2
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag
Tel 070 - 318 3025/Fax 070 - 318 2800
Den Haag, 07 september 2005
PvdA overweegt regionale kandidaatstelling Tweede Kamer
Op 9 en 10 december houdt de PvdA haar congres. Op dit congres worden besluiten genomen over enkele inhoudelijke onderwerpen: het rapport Zorg en Democratie en Bestuurlijke Vernieuwing. Het partijbestuur heeft conceptresoluties opgesteld waarbij zij de rapporten in grote lijnen onderschrijft, maar maakt daarbij enkele algemene kanttekeningen en wijzigingen op specifieke onderdelen. De uiteindelijke congresuitspraken gelden als opvattingen van de Partij van de Arbeid en zijn zwaarwegende adviezen aan de nog in te stellen verkiezingsprogrammacommissie. Tevens zal het congres besluiten over een mogelijke wijziging van de interne kandidaatstelling voor de Tweede Kamer.
Interne kandidaatstelling.
Het bestuur van de Partij van de Arbeid heeft ingestemd met een voorstel tot een mogelijke wijziging van de interne kandidaatstelling van de Tweede Kamer. Deze wijziging is opgesteld door een PB-commissie naar aanleiding van twee uitspraken van het congres in december 2003. Het Partijbestuur vindt het voorstel van de commissie, waarbij in elke provincie (12) een regiokandidaat rechtstreeks door de leden gekozen wordt en bij de eerste 30 op de lijst geplaatst wordt, een goede uitwerking van de congresmoties. Daarnaast ziet het Partijbestuur ook mogelijkheden in de variant, waarbij in elke kieskring (19) een kandidaat rechtstreeks door de leden wordt gekozen en bij de eerste 40 op de lijst wordt geplaatst. Maar het Partijbestuur stelt tevens vast dat er haken en ogen aan de uitvoering van dit voorstel zitten. Daarom meent het bestuur dat het congres de gelegenheid moet hebben zich uit te spreken voor handhaving van de bestaande procedure, met een verscherpte opdracht aan de kandidaatstellingscommissie nadrukkelijk rekening te houden met de regionale component. Hiermee legt het Partijbestuur het congres drie mogelijkheden voor.
Conceptresoluties
Het congres zal tevens besluiten nemen over de conceptresoluties 'Zorg voor een gezond leven' en 'De Leidende Burger'. Het Partijbestuur heeft deze resoluties opgesteld naar aanleiding van de rapporten van de projectgroepen De Waal en Andeweg, en de discussies daarover in de partij.
'Zorg voor een gezond leven'
Het rapport van de projectgroep De Waal gaat moeilijke keuzes niet uit de weg en wordt daarbij geleid door sociaal-democratische uitgangspunten. Het rapport pleit volgens het Partijbestuur overtuigend voor nadruk op preventie, emancipatie van de patiënt, voor solidariteit en voor grotere waardering voor de werkers in de zorgsector. Het Partijbestuur meent evenwel dat het rapport niet terughoudend genoeg is ten aanzien van de marktwerking in de zorg. Het kenmerk van de zorg als een relationele, met afhankelijkheid verbonden activiteit moet steeds centraal gesteld worden bij besluitvorming over het zorgstelsel, bijvoorbeeld ten aanzien van de rol van commercie daarbinnen. Dit kenmerk van de zorg en het voor de PvdA uiterst belangrijke uitgangspunt van toegankelijkheid verhoudt zich niet tot het inrichten van de zorgsector als een markt waarbij sprake is van vrije prijsvorming en waarbij de patiënt benaderd wordt als consument.
Het voorstel om gemeenten een grotere rol te geven in de zorg, wordt onder voorwaarden door het Partijbestuur gesteund. Hierbij spelen de instrumenten en het tempo waarin een en ander vorm moet krijgen een grote rol. Op een aantal specifieke punten meent het Partijbestuur dat het rapport aangescherpt dan wel verder uitgewerkt dient te worden.
'De Leidende Burger'
Het Partijbestuur neemt grote delen van het rapport over. Zo wordt het voorstel om het huidige kiesstelsel te amenderen tot een systeem waarbij de kiezer ofwel op de partij stemt (en daarmee instemt met de lijstvolgorde), dan wel de stem op een bepaalde kandidaat uitbrengt, overgenomen, met de kanttekening dat daaraan strikte voorwaarden moeten worden verbonden.
Op een aantal onderdelen wijkt het Partijbestuur in de resolutie af van de voorstellen.
Van de drie referenda voorstellen worden er twee overgenomen. De voorstellen met betrekking tot beslissende correctieve (grond-)wetgevingsreferenda vormen volgens het Partijbestuur een geslaagde poging de representatieve democratie aan te vullen met elementen van directe democratie, zonder daarmee de representatieve democratie uit te hollen. Het voorgestelde 'raadgevende beleidsvormende referendum' wordt vooralsnog niet overgenomen.
Het voorstel om de provincies op te heffen en voor een deel te vervangen door regio's en landsdelen wordt afgewezen. Het Partijbestuur deelt wel de mening van de projectgroep dat het aantal bestuurslagen moet worden verminderd, maar vindt dat daarbij te zeer wordt vastgehouden aan één uniforme en gelijktijdige regeling voor heel het land.
Het rapport van de projectgroep stelt voor de Eerste Kamer te vervangen door een Reflectiekamer. In feite gaat het om afschaffing van de Eerste Kamer, waar de PvdA lang voorstander van is geweest, en de introductie van een nieuw orgaan. Het Partijbestuur onderschrijft dan ook het afschaffen van de Eerste Kamer, maar neemt het voorstel om tot een Reflectiekamer te komen niet over.
Voor de integrale tekst van de beide resoluties: www.pvda.nl
Partij van de Arbeid