Gemeente Wageningen

College kiest 5 Mei plein als locatie voor Vrijheidsvuur

In november 2004 gaf het college van burgemeester en wethouders van Wageningen een werkgroep de opdracht om een eeuwig Vrijheidsvuur te realiseren op het 5 Mei plein. Met dit vuur wil de gemeente blijvend de aandacht vestigen op het thema Vrijheid; een verworvenheid die nooit vanzelfsprekend is.

Na de presentatie van de plannen in maart 2005 heeft de gemeenteraad het college verzocht om het besluit te heroverwegen. Ook binnen de Wageningse samenleving bleek hieraan behoefte te zijn, gezien de vele reacties die de plannen opriepen. Het college besloot vervolgens in april om de plaatsing van het kunstwerk uit te stellen en nader onderzoek te doen naar alternatieve locaties. Tevens werd besloten voor ZKH Prins Bernhard een apart gedenkteken te plaatsen.

De afgelopen maanden heeft het college gebruikt om diverse alternatieve locaties te onderzoeken en voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen, op basis van interne en externe adviezen. Na zorgvuldige afweging heeft het college nu besloten om de keuze voor plaatsing op het 5 Mei plein te handhaven.

Het beslissende criterium bij de locatiekeuze was voor het college de historische relatie van de locatie met het thema Vrijheid. Vergeleken met de andere locaties is het 5 Mei Plein met haar unieke historie de beste plek. Door de uitstraling en bekendheid van het 5 Mei Plein te benutten, wordt nationale aandacht voor het monument verkregen en daarmee voor de boodschap dat vrijheid geen vanzelfsprekenheid is.

Tevens vindt de jaarlijkse verspreiding van het Vrijheidsvuur tijdens de bevrijdingsvuurestafette op 4 mei vanaf het 5 Mei plein plaats. Het is dan ook logisch om hier ook de bron, het eeuwige Vrijheidsvuur, te plaatsen.

Op het 5 Mei plein vinden eveneens de overige activiteiten rond het thema Vrijheid hoofdzakelijk plaats. Het plein is goed toegankelijk voor het publiek en daarmee organisatorisch een logische locatie. Het is de meest geschikte plaats in Wageningen waar het Vrijheidsvuur nationale betekenis kan krijgen.

5 mei plein (1)

---

Nu kan op korte termijn de vervolgprocedure van start gaan. Het gaat hierbij om een artikel 19 procedure met de gebruikelijke mogelijkheden om zienswijzen en bezwaren in te dienen. Hierover zal via de gemeentepagina en de website van de gemeente Wageningen gecommuniceerd worden.

De planning is het Vrijheidsvuur te ontsteken tijdens de herdenking van de capitulatie op 5 mei 2006, wanneer Wageningen voor het eerst in een nieuwe vorm herdenkt en de vrijheid viert.


- einde persbericht -