Lijst Pim Fortuyn
Den Haag, 7 september 2005
LPF: Geen windmolens meer bouwen in Nederland
Wat de Lijst Pim Fortuyn betreft wordt er direct gestopt met de bouw van windmolens. Dit zegt woordvoerder Max Hermans tijdens het debat Duurzaamheid, milieu en ontwikkelings-samenwerking in de Tweede Kamer vandaag.
De honderden miljoenen euro s die de windmolens in beweging zetten immers, windmolens draaien op subsidie in plaats van wind - zouden beter aangewend dienen te worden. De LPF zal een uitruil van Borselle voor windenergie niet steunen. In navolging van recent Brits overheidsonderzoek van het Renewable Energy Foundation pleit de LPF voor een focus op andere bronnen van duurzame energie. Zolang die duurzame, grootschalig aan te wenden bron niet gevonden is, moet kernenergie een optie blijven.
De kerncentrale te Borselle moet om economische redenen open blijven. Kernenergie moet als serieuze energiebron worden beschouwd. Uitputting van grondstoffen blijkt iedere keer opnieuw voorkomen te worden dankzij nieuwe technologie. Het stenen tijdperk eindigde niet bij gebrek aan stenen, maar dankzij de opkomst van ijzer- en bronstechnieken.
Daarnaast stelt Hermans dat het Kyoto-verdrag moet worden opgezegd. Vanwege de verwachting dat in 2050 sprake is van een temperatuurdaling van 0,02 °C en vermindering van de stijging van de zeespiegel met een centimeter worden honderden miljarden euro s per jaar geïnvesteerd door de landen die Kyoto hebben geratificeerd. Aansluiting zoeken bij het veel slimmere Amerikaanse initiatief zorgt er volgens de LPF voor dat dit kapitaal beter kan worden besteed en er werkelijk zicht komt op een duurzame oplossing.
In de milieubalans 2005 constateert het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP) dat de uitstoot van de meeste vervuilende stoffen in Nederland daalt en dat de milieukwaliteit verbetert. Op bijna alle terreinen is sprake van ontkoppeling: een daling van de milieudruk bij een groei van de economie. Deze positieve ontwikkelingen moeten meer onder de aandacht worden gebracht, want onze bevolking verneemt dat het slecht gaat met het milieu en dat is feitelijk onjuist. Helaas passen deze feiten niet in het straatje van de milieulobby en blijft het milieudebat vervuild door perceptie, dit terwijl ratio op zijn plaats is , aldus Hermans.