D66

Waken tegen schijnveiligheid

"Europa moet veiligheid bieden, maar echte veiligheid, geen schijnveiligheid". D66 Europarlementariër In ´t Veld toonde zich kritisch over de voorstellen van het Britse EU voorzitterschap. "We krijgen steeds plechtige verklaringen van de lidstaten, maar de uitvoering van de plannen schiet schromelijk te kort, uitwisseling van informatie en Europese samenwerking strandt op onwil van de lidstaten, Europol en Eurojust worden nog steeds niet ten volle benut".

In ´t Veld toonde zich ook uiterst bezorgd over de aantasting van de democratie en de burgerrechten. "De lidstaten zeggen dat ze onze democratie willen beschermen, maar tegelijkertijd ontduiken ze normale parlementaire controle omdat ze die `lastig´ vinden". In´t Veld veroordeelde in strenge bewoordingen de suggestie van Britse minister Charles Clarke om de Conventie van de Rechten van de Mens af te zwakken. "We bevinden ons hiermee op een hellend vlak!", waarschuwde In ´t Veld.

Meer waardering had de D66 Europarlementariër voor de voorstellen van Eurocommissaris Frattini. "Dit is een coherente visie, met een goede balans tussen veiligheid en vrijheid en de juiste nadruk op Europese samenwerking voor effectieve bestrijding van misdaad en terrorisme." Ingaand op specifieke zaken toonde Sophie in ´t Veld zich bezorgd over de Amerikaanse "no-fly list", lijsten van ongewenste personen. "Het is onduidelijk op welke gronden iemand op die lijst komt, hoe je er weer af komt en of je überhaupt bezwaar kunt maken in geval van misbruik of fouten."

7-9-2005 14:16