Partij van de Arbeid


Den Haag, 07 september 2005


Vragen van de leden Koenders, Douma en Samsom (PvdA) aan de ministers van Buitenlandse Zaken en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid


1.


Bent u er van op de hoogte dat het Global Fund to Fight Aids, Tuberculosis and Malaria zich heeft teruggetrokken uit Birma/Myanmar?(])


2.


Bent u bereid zich in te zetten om de situatie in Birma/Myanmar hoog op de VN Veiligheidsraad agenda te zetten?


3.


Bent u daarnaast bereid om te pleiten voor vergaande structurele aandacht voor Birma/Myanmar door het aanstellen van een Speciale VN-Gezant, en/of persoonlijke bemoeienis van de Secretaris Generaal?


4.


Op welke wijze zal de situatie in Birma/Myanmar prominent op de agenda van de EU-China top komen en bent u bereid daar in EU-verband sterk te pleiten voor een constructieve Chinese rol ten aanzien van Birma/Myanmar, inclusief aandacht voor de rol van China bij de houtkap in Birma/Myanmar?


5.


Bent u bereid zich in te spannen voor aanscherping van de EU sancties in die sectoren waar het Birmese regime het meest profiteert; nl. de gassector en de export van hout naar Europa?


En is de minister van plan ook in de EU aan te dringen op een gezamenlijke beleidslijn ten aanzien van economische activiteiten in en handel met Birma/Myanmar?


6.


In het verslag van de 93-e Internationale Arbeidsconferentie (IAO) heeft de Governing Body conclusies getrokken over de ontwikkelingen inzake gedwongen arbeid in Birma/Myanmar. Ik neem aan dat u van die conclusies op de hoogte bent?


7.


De IAO heeft in 2000 een oproep gedaan aan de lidstaten van de IAO hun economische betrekkingen met Birma/Myanmar te heroverwegen. Die oproep wordt door de IAO thans herhaald. Kan de regering aangeven welke Nederlandse ondernemingen thans nog actief zijn in dat land en wat de aard is van de activiteiten die door die ondernemingen in Birma/Myanmar worden verricht?


8.


Is de Nederlandse regering van plan gehoor te geven aan de oproep van de IAO om hernieuwd te bezien op welke wijze de economische betrekkingen met Birma/Myanmar moeten worden heroverwogen?


9.


De IAO geeft aan dat verschillende landen bij de uitvoering van de eerdere oproep uit 2000 een afwachtende houding hebben aangenomen. Beschikt de minister over informatie dat andere EU-lidstaten hun economische betrekkingen sinds 2000 ongewijzigd hebben voortgezet en dat verschillende in de EU gevestigde multinationale ondernemingen, Total en andere, nog steeds in Birma/Myanmar actief zijn?


(])Un-backed Global Fund terminates grants to Myanmar , 19 augustus 2005, www.un.org