Gemeente Zwolle

Enthousiasme over cameratoezicht voor veiligheid

Cameratoezicht kan een goede aanvulling zijn op methoden om veiligheid te vergroten. 'Blauw op straat' is de beste oplossing tegen onveiligheid en overlast, maar cameratoezicht kan ook effectief zijn. In Zwolle komt een proef met een tijdelijke camera die wordt ingezet op plekken waar overlast, vernielingen of verstoring van de openbare orde plaatsvindt.

Dat stelt het college van burgemeester en wethouders van Zwolle in de Visie op Cameratoezicht, waar ze dinsdag 6 september 2005 mee akkoord is gegaan.

Bij onveilige situaties moet eerst worden afgewogen welke doelen ingezet kunnen worden, zoals surveillance, voorlichting, juridische en fysieke maatregelen of repressie en preventie. Daarna kan ook cameratoezicht als een van de middelen worden overwogen.

Voor de proef met de tijdelijke vaste camera op zogenoemde hotspots is 25.000 euro beschikbaar. Na een jaar zal in samenwerking met de politie de camera-inzet worden geëvalueerd. Uit de Visie op Cameratoezicht blijkt verder dat cameratoezicht niet effectief is om impulsincidenten, zoals verkrachtingen, te voorkomen. Om de objectieve en subjectieve veiligheid van tunnels te vergroten hebben fysieke maatregelen meer effect.

Bedrijventerreinen en winkelcentra
Voor winkelcentra, bedrijventerreinen en horecagelegenheden is beveiliging in principe een particuliere aangelegenheid. De gemeente staat positief tegenover het particulier initiatief ter beveiliging van eigendommen met behulp van cameratoezicht. Als de openbare ruimte wordt meegenomen in het particuliere toezicht, dan moet de gemeente zorgdragen voor de privacy van burgers.

Zwolle heeft enige jaren ervaring met cameratoezicht in de binnenstad. Later dit jaar wordt het toezicht in het uitgaansgebied geëvalueerd. Daarbij komen de effectiviteit voor de openbare orde, nieuwe technologische ontwikkelingen en de opvolging aan de orde. Technische ontwikkelingen nemen snel toe, met name op het gebied van persoonlijke herkenning en bewegings- en gedragsanalyse. Uit een tussentijdse evaluatie uit 2002 bleek dat de camera's een repressieve werking hebben.


---