Gemeente Buren


Jongerenontmoetingsplek in Maurik komt eraan

De ontmoetingsplek voor jongeren bij het politiebureau/gemeentehuis in Maurik komt van de grond. Het eerste burgerinitiatief komt daarmee in uitvoering.

Met het instellen van de regeling burgerinitiatief schiep de gemeenteraad in maart 2004 de mogelijkheid hiertoe. De raad stelde toen tegelijk de verordening burgerparticipatie vast. De Werkgroep Burgerinitiatief Maurik is de eerste die het initiatief heeft genomen en die na het opknappen van jeugdhonk Experience nu ook de jongerenontmoetingsplek (JOP) gaat realiseren.

Dorpsbelang Maurik, omwonenden van de oude hangplek bij de school op De Slaag, JOP-gebruikers, Stichting speelvoorzieningen Merenriet en Engelshof, Ondernemersvereniging Maurik, de netwerker van de politie en Stichting jeugd- en jongerenwerk Buren nemen deel aan de werkgroep. Stichting Woningbeheer Betuwe is sponsor.De JOP had nogal wat voeten in de aarde. Na een zoektocht naar geschikte locaties kwam de plek naast het bruggetje aan het begin van De Wetering als beste uit de bus. Een omwonende maakte (kansrijk) bezwaar tegen het versneld wijzigen van het bestemmingsplan. Daarop hebben de afdelingen vergunningen & handhaving en ruimtelijke ontwikkeling gekeken naar een mogelijke plek, iets verderop. Die is gevonden aan de toegangsweg naar het gemeentehuis bij de afsplitsing naar het politiebureau. Tegen deze locatie heeft niemand bezwaar gemaakt.

De JOP krijgt een zeshoekige vorm in de kleuren van het gemeentehuis. Door zn vorm heeft-ie de bijnaam Music Box. De box heeft drie hoge en twee lage wanden. De totale prijs bedraagt bijna 17.500,-. De JOP wordt naar verwachting in de tweede helft van oktober geplaatst.

Beheerscommissie
Een beheerscommissie gaat de JOP beheren en onderhouden. Daarin zitten een jeugd- en jongerenwerker, de netwerker van de politie, een omwonende, een vertegenwoordiger van Dorpsbelang Maurik en drie jongeren, die hun Maurikse leeftijdgenoten en medegebruikers van de JOP vertegenwoordigen. Een jaar na plaatsing vindt een evaluatie plaats of de JOP een succes is.