Gemeente Buren


Nieuwsbericht: Korte samenvatting van besluiten van burgemeester en wethouders (06-09-05)

Inspraak bij wijziging bestemmingsplan verandert Op 1 juli is (landelijk) een nieuwe wet ingevoerd die uniforme stelt voor de voorbereiding van bestemmingsplanwijzigingen en vrijstellingen.
Die procedure bevat uitgebreide schriftelijke en mondelinge inspraakmogelijkheden zodat de vroegere inspraakprocedure niet meer nodig is.
Na publicatie kan iedereen zes weken lang schriftelijk, maar ook mondeling, een zienswijze indienen bij de gemeenteraad. Men hoeft dus niet aan te tonen belanghebbende te zijn.
Tot dusver was er eerst vier weken schriftelijke inspraakgelegenheid, bestemd voor iedereen, met de mogelijkheid van een mondelinge toelichting op een inspraakavond. Daarna kwam -ook vier weken lang- een schriftelijke reactiemogelijkheid op het ontwerp-bestemmingsplan, bestemd voor belanghebbenden, met een hoorzitting van de wethouder. Dat wordt nu dus samengevoegd tot een schriftelijke en mondelinge reactietermijn van zes weken voor iedereen.
Burgemeester en wethouders kunnen in bijzondere gevallen besluiten om toch een uitgebreide inspraakprocedure te volgen.

streep.JPG

Vestiging agrarisch perceel Ommerenveldseweg in heroverweging Burgemeester en wethouders vragen de landbouwkundig adviseur van de provincie opnieuw advies over de vestiging van een boomkwekerij en boom- en groenverzorgingsbedrijf aan de Ommerenveldseweg. De heer A. Anker heeft gevraagd om het betreffende perceel aan te wijzen als agrarisch bouwperceel. Dat is alleen mogelijk als het gaat om een agrarisch bedrijf dat een (potentieel) volwaardige onderneming is én dat grondgebonden is. De landbouwkundig adviseur vond dat het bedrijf niet aan deze voorwaarde voldoet, omdat de grondgebonden activiteit (de boomkwekerij) maar een beperkt deel uitmaakt van de bedrijfsactiviteiten. De hoofdzaak is boomverzorging en groenvoorziening. Dat is geen activiteit die gebonden is aan een agrarisch grondperceel, maar die overal uitgeoefend kan worden. De heer Anker heeft gereageerd, dat voor de boomverzorging wel degelijk agrarische bedrijfsgrond nodig is. Hij plant bijvoorbeeld tijdelijk bomen aan: bomen in de kasteeltuin Zoelen worden tijdelijk op zijn grond geplant voor de herinrichting van de kasteeltuin. Dat kan alleen op een agrarisch bedrijfsperceel, niet op een bedrijventerrein of andere locatie.
Burgemeester en wethouders vragen de provincie nu om een nieuw advies uit te brengen.

streep.JPG

Bezwaar Milieuwerkgroep tegen agrarisch bedrijf verworpen Het college wijst bezwaren van de Milieuwerkgroep Buren af tegen de vestiging van een fruitteeltbedrijf aan de Hogestraat in Zoelen. Tussen de huisnummers 1 en 3 wil de heer C. van Arkel een woning met bedrijfsruimte bouwen voor de fruitteelt.
De milieuwerkgroep vindt dat een gebouw met een goothoogte tot zeven meter hier niet in het landschap past. Volgens burgemeester en wethouders komt het bedrijfsgebouw op ruime afstand te staan van het monumentale pand Hogestraat 1 en wordt het door de boomgaarden er omheen en de bedrijfswoning en beplanting ervóór aan het zicht onttrokken.
Er is een historisch onderzoek en een verkennend veldonderzoek uitgevoerd. De kans dat het bouwperceel archeologische waarden bezit, is niet groot maar kan ook niet helemaal worden uitgesloten. Begeleiding van de nieuwbouw door een archeoloog kan voldoende waarborg voor de archeologische waarden bieden. De milieuwerkgroep stelde verder, dat er feitelijk sprake is van een bedrijfssplitsing: tussen een bestaand bedrijf in Tiel (dat verder gaat met aardbeienteelt) en het nieuwe bedrijf in Zoelen. Er zou dan veel transport plaatsvinden van Zoelen naar Tiel. Volgend het college gaat het om twee volwaardige bedrijven en zal het nieuwe bedrijf in Zoelen (bedrijfsruimte en eigen cultuurgrond) zelfstandig draaien. Burgemeester en wethouders zetten de procedure voor de wijziging van het bestemmingsplan voort en vragen de provincie om goedkeuring.