Ministerie van Defensie


---


---

Onderzoek naar gezondheid UNIFIL'ers

7-9-2005 12:47:00

Van 1979-1985 namen ruim 9.000 Nederlandse militairen deel aan de vredesmissie United Interim Force in Lebanon (UNIFIL). De meesten mogen zich inmiddels veteraan noemen, maar hoe gaat het nu met ze? Het Veteraneninstituut hield een grootschalig vragenlijstonderzoek onder deze Libanongangers.

De meeste respondenten zijn veteraan, enkelen nog actief dienend militair. Het aantal respondenten (1834) is opvallend hoog, mogelijk een gevolg van het feit dat velen te kennen hebben gegeven dit onderzoek een duidelijke vorm van erkenning en waardering te vinden. Bovendien geeft bijna 90% van de respondenten aan dat de uitzending hun horizon heeft verbreed en dat het een betekenisvolle periode is geweest. Driekwart zegt trots te zijn op hun inzet tijdens de uitzending.

Op psychisch gebied rapporteren de Libanongangers een slechtere algemene gezondheid dan hun mannelijke leeftijdsgenoten. Een vijfde deel van alle Nederlandse UNIFIL'ers heeft in de loop der jaren contact gezocht met een professionele hulpverlener voor gezondheidsproblemen die verband houden uitzending. Dit cijfer correspondeert met eerder onderzoek onder jonge veteranen.

Op de zelfinventarisatielijst voor posttraumatisch stress stoornis (PTSS) hebben 267 UNIFILers (15%) een score van 52 punten of hoger, hetgeen kan betekenen dat men aan PTSS lijdt. Lichamelijk scoren de Libanongangers een even goede gezondheid als de mannen uit de Nederlandse bevolking.

Van alle UNIFIL'ers bezitten er nu 3417 een veteranenpas. Uit het onderzoek blijkt dat een moeizame aanpassingsperiode in het eerste jaar na terugkomst kenmerkend is voor de huidige gezondheidsklachten van UNIFIL'ers. Het vroegtijdig signaleren van problemen is dus van belang en daarmee ook een sluitend veteranenregistratiesysteem. Defensie onderkent dit en heeft in haar Veteranennota (juni 2005) een dergelijk systeem aangekondigd.

Het eerste exemplaar van het boek 'Libanon laat ons nooit helemaal los' met daarin de onderzoeksresultaten, zal op vrijdag 8 september op het Veteraneninstituut in Doorn door de Staatssecretaris van Defensie C. van der Knaap in ontvangst worden genomen.