Gemeente Lingewaard


Afrondende werkzaamheden sporthal Walburgen
foto sporthal met veel groen

Het uitgestrekte terrein met waterpartijen en dichte begroeiing heeft bij jongeren kennelijk grote aantrekkingskracht.

Sporthal Walburgen in Gendt krijgt een aantal aanpassingen. Bijna een jaar na de officiële opening vindt het college dat op het sportcomplex nog het een en ander moet gebeuren. Zo wordt op verzoek van de Stichting Welzijn Ouderen Gendt (SWOG) een of meerdere jeu de boulesbanen aangelegd. De toegangsweg van het sportcomplex wordt s nachts afgesloten. Voor gehandicapten wordt de hoofdingang van de sporthal juist verbeterd.

De SWOG wil in eigen beheer op Walburgen jeu de boulesbanen aanleggen. De kosten worden door de initiatiefnemers zelf gedragen. Het initiatief is bij Stichting Sporthal positief ontvangen. Een jeu de boulesvoorziening zou namelijk een meerwaarde kunnen betekenen voor het sportcomplex. De voorkeur gaat uit naar groenstrook naast de kantine. De SWOG denkt aan vier banen met enkele bankjes. Het college heeft wel gesteld dat de SWOG goede afspraken moet maken met de Stichting Sporthal over het beheer van de jeu de boulesbanen. Het is nog niet bekend wanneer er op het Gendtse sportcomplex daadwerkelijk gebould kan worden.

Toegang
Reeds voor aanvang van de bouw klaagden omwonenden en De Bataven al over overlast. Met name s avonds en s nachts is er sprake van herrie, troep en vernielingen. Jonge automobilisten beschouwen het geasfalteerde parkeerterrein als een racecircuit. Hoewel het sportcomplex voldoende verlichting heeft en verkeersdrempels zijn aangebracht, kon van een van een definitieve oplossing niet gesproken worden. Het uitgestrekte terrein met waterpartijen en dichte begroeiing heeft bij jongeren kennelijk grote aantrekkingskracht.
Sportwethouder Bud Joosten wilde zijn toezegging in stand houden dat de nieuwe sporthal geen overlast mocht bezorgen. Hij koos dan ook voor een kordate aanpak. Het complex wordt s avonds en s nachts afgesloten.

In overleg met buurtbewoners, wijkplatform, Stichting Sporthal Walburgen en sportverenigingen komt er een poort bij de toegangsweg aan de Nijmeegsestraat. De Bataven heeft het beheer op zich genomen en garandeert dat de stalen schuifpoort het gehele jaar dagelijks wordt geopend en gesloten. Bezoekers moeten zich wel realiseren dat achtergebleven autos en fietsen in de late avond pas de volgende dag kunnen worden meegenomen. De Bataven moet bij calamiteiten s nachts de poort zo snel mogelijk openen.
Sportcomplex Walburgen heeft een openbaar karakter en kan niet zo maar worden gewijzigd. Het college moet zich formeel nog uitspreken over de nachtelijke sluitingen.

Toegankelijkheid
De sporthal en de kantine voldoen aan alle eisen van het zogenaamde Bouwbesluit. Alle ruimten zijn daarom ook bereikbaar voor mensen met een fysieke handicap. Toiletten en douches zijn aangepast. Toch heeft Stichting de Tussenstroom een opmerking gemaakt. De bediening van de toegangsdeuren zou voor gehandicapten problemen opleveren. Stichting De Tussenstroom heeft daarom bij de gemeente gepleit voor automatisch deuren.
Wethouder Bud Joosten: ,,De meningen lopen uiteen over de vraag of een sporthal een openbaar gebouw is en of wij verplicht zijn zon voorziening aan te brengen. Ik wil hierover geen onnodige discussies houden. Sporthal Walburgen en de kantine moeten voor iedereen toegankelijk zijn. Vanzelfsprekend ook voor rolstoelgebruikers. Binnenkort wordt een automatische glazen schuifdeur geplaatst

Geplaatst 7 september 2005