Gemeente Buren


Uniek samenwerkingsverband rondom kastelen in Rivierenland

Kastelen, provincie en gemeenten zetten historie op de kaart

In Rivierenland zijn veel kastelen, landhuizen en ruïnes. Dat is niet zo vreemd als je bedenkt dat ze voornamelijk op strategische plaatsen gebouwd werden. Vaak was dit bij of aan een rivier. In het kader van het Gebiedsgericht Cultuurbeleid van de Provincie Gelderland gaat in augustus het project Kastelen in Rivierenland van start.

Een uniek samenwerkingsverband tussen lokale, regionale en provinciale instellingen op het gebied van erfgoed, cultuur en toerisme, de gemeenten in Rivierenland en de Provincie Gelderland. Een fraai geïllustreerd boek over kastelen in Rivierenland, een expositie en voorstellingen van de Reizende verteller maken onderdeel uit van het project.

Fraai geïllustreerd boek met uitneembare kaart
In het fraai geïllustreerd boek Rivierenlandse kastelen' staat het thema Kastelen en Rivieren dan ook centraal. Vanuit verschillende invalshoeken worden de locaties apart belicht. Zo heeft men naast praktische informatie ook een bundeling van mooie en leerzame verhalen. Bij het boekje hoort een uitneembare kastelenkaart waarop alle kastelen, landhuizen en ruïnes zijn aangegeven. Dit maakt het makkelijk om een mooie kastelenroute samen te stellen.

Reizende verteller
In de maand oktober maakt de Reizende verteller een tocht langs vijf kastelen in Rivierenland. De verteller brengt een verhaal ten gehore over de kastelen en het water, en vroegere bewoners van de kastelen, geschikt voor kinderen vanaf zeven jaar. De Reizende verteller bestaat uit twee personen, Mia Verbeelen en Rudi Kuhn. Zij zijn beiden ervaren verteller die elkaar afwisselen, kunnen aanvullen en versterken. Nareizen van de verteller is mogelijk, want het verhaal is nooit tweemaal hetzelfde. De Reizende Verteller is een voortzetting van een project uit 2004, toen de verteller Hugo Brasz langs zes Gelderse Musea trok met een verhaal over de Draak van Gelre.

Expositie
Op zes locaties is een expositie ingericht over de kastelen in Rivierenland en over de betreffende locatie in het bijzonder. Thema's die aan de orde komen zijn het kasteel aan de rivier, kasteel en oorlog, het kasteel als woning en het kasteel in het landschap. De expositie is te zien op Slot Loevestein, Kasteel Ammerzoden, Kasteel Doornenburg, Kasteel Hernen, Kasteel Doorwerth en in het Maarten van Rossummuseum.

Gebiedsgericht samenwerken
Het kastelenproject is één van de projecten die uitgevoerd worden binnen het kader van Gebiedsgericht Cultuurbeleid Rivierenland. De gemeenten Zaltbommel, Lingewaal, Buren, Geldermalsen, West Maas en Waal, Culemborg, Buren en Tiel werken samen met de Provincie Gelderland en de Stichting voor Kunst en Cultuur Gelderland om het culturele klimaat te verbeteren en van impulsen te voorzien. Binnen dat beleid is cultuurhistorisch erfgoed een speerpunt. De leiding van het kastelenproject ligt bij Slot Loevestein, dat hierbij ondersteund wordt door Gelders Erfgoed, Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen/Geldersch landschap, Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) Rivierenland, Streekarchief Rivierenland, Streekarchief Bommelerwaard en het Maarten van Rossummuseum.

Meer informatie
Het boek Kastelen in Rivierenland' kost 12,50 en is o.a. te verkrijgen bij de kastelen waar de expositie plaatsvindt en bij het Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) Rivierenland via de webshop van www.rivierenland.nl of 0900 63 63 888 (bijzonder gesprekstarief).