Gemeente Ede

nummer 170 / Ede, 6 september 2005

Onderzoek naar actualiteit rampenplan

De burgemeester van Ede heeft het COT verzocht een voorstel uit te brengen om in het rampenplan de aanpak bij terroristische dreigingen en aanslagen te realiseren. Met het vastleggen van deze voorbereiding in het rampenplan wordt terrorismebestrijding zoveel mogelijk voorbereid in het verlengde van de reguliere rampenbestrijding.

Twee van de klassieke basisaannames voor rampenbestrijding zijn dat rampen niet met opzet ontstaan (en de gevolgen daarom veelal beperkt blijven) en dat na de ramp hulpverleners, met in acht neming van allerhande fysieke risicos, aan de gang kunnen gaan om de gevolgen zoveel mogelijk te beperken.

In de huidige samenleving is deze basishouding niet langer houdbaar. De catastrofale aanslagen in New York, Washington, Bali, Istanbul, Casablanca, Madrid en Londen tonen aan dat moderne terroristen bewust zoveel mogelijk slachtoffers en schade willen veroorzaken. Niet voor niets wordt dit wel catastrofaal terrorisme genoemd. De omvang van dergelijke aanslagen in termen van noodzakelijke acute hulpverleningscapaciteit, duur van de (bergings)inzet en complexiteit vanwege het feit dat het rampterrein ook nadrukkelijk een crime scene is, betekent extra eisen aan de rampenbestrijding.

De klassieke rampenbestrijding, zoals vastgelegd in het rampenplan, volstaat niet zonder meer. Er zijn in de planvorming structurele aanpassingen nodig die recht doen aan de voorbereiding op de respons op aanslagen in de gemeente en concrete dreigingen op objecten of personen in de gemeente.

---