Vereniging Milieudefensie
Aankondiging voor de pers
Milieudefensie: Energienota ramp voor het milieu
Brinkhorst ontvangt woensdag Gouden Kolenkit
Amsterdam, 6 september 2005 --- Woensdag 7 september overhandigt Milieudefensie aan minister Brinkhorst (EZ) in Den Haag de Gouden Kolenkit. De minister krijgt deze onderscheiding voor zijn publicatie van het Energierapport 2005; een nota die de uitstoot van broeikasgassen aanwakkert en Nederland terugwerpt in het steenkolentijdperk. 'Brinkhorst sluit de ogen voor de noodzaak om over te stappen op duurzame energie en energiebesparing,' aldus Vera Dalm, directeur campagnes bij Milieudefensie.
De groeiende afhankelijkheid die de nota laat zien van fossiele brandstoffen als olie en kolen, brengt Nederland in de problemen. Het verbranden van olie en kolen gaat gepaard met de uitstoot van klimaatveranderende broeikasgassen en andere vervuilende zaken zoals fijn stof. Deze stoffen schaden de volksgezondheid en kosten de overheid miljarden aan aanpassingsmaatregelen. De uitstoot van vervuilende stoffen door elektriciteitsproducenten, zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekend, is sinds 1990 gegroeid met ruim 40 procent.
De afhankelijkheid van fossiele brandstoffen wordt vooral door twee maatregelen versterkt: het plan om overheidsgeld te investeren in 'schoon fossiel', en de lage ambities voor energiebesparing.
Schoon fossiel, de techniek om broeikasgassen af te vangen en ondergronds op te slaan, werkt in praktijk als een subsidie voor de fossiele energiesector. De waarde van CO2-opslag voor het verminderen van broeikasgassen is duidelijk, maar de sector is financieel krachtig en kan de investeringen zelf bekostigen. Door te subsidiëren wordt fossiele energie goedkoper en zal het gebruik navenant stijgen. Dat is het een reuzenstap terug in het milieubeleid en staat haaks op het breed erkende 'vervuiler betaalt'-principe.
Wat: overhandiging Gouden Kolenkit door Vera Dalm, directeur Milieudefensie aan minister Brinkhorst (zie bijlage voor foto)
Waar: voor ingang Economische Zaken, Bezuidenhoutseweg 30, 2594 AV Den Haag
Wanneer: woensdag 7 september van 16.15 - 16.30 uur
De afhankelijkheid van fossiele brandstof wordt verder versterkt door de onwil om besparingsmaatregelen te nemen. Twee procent besparing per jaar is nu al mogelijk, maar het Energierapport kiest voor anderhalf procent per jaar vanaf 2008 (en zelfs maar 1,3 tot 2008). En met uitsluitend duurzame energie (wind, zon, water) kan het groeiende energieverbruik niet worden opvangen.
Milieudefensie pleit voor een verschuiving van overheidsinvesteringen van het probleem (fossiele brandstoffen), naar de oplossing (duurzame energie en energiebesparing). Dit bekent onder meer: structurele en betrouwbare overheidsinvesteringen in windenergie op zee en andere duurzame energieprojecten. In Frisse Zeewind-II, een gezamenlijke visie van tien Nederlandse natuur- en milieuorganisaties staan daarvoor concrete voorstellen.
Voor meer informatie,